Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanotled rustas

Med pengar från Leader Bergslagen rustas nu kanotleden Svartälven.
I turistsatsningen byggs bland annat fem helt nya rastplatser med vindskydd och grillstäder.

Annons

Det var i fjol som Hällefors vandrarhem och kanotcenter, Bergslagsgårdens kanotcenter och Hällefors turistbyrå fick 225 000 kronor för att göra upprustningen av Svartälvsleden.

Inför den kommande turistsäsongen ska detta arbete nu genomföras. Det ska byggas vindskydd, grillplatser, röjas för tältplatser, byggas utedass och fixas till lyftställen för kanoter. Eventuellt kommer även flera bryggor att anläggas längs leden också.

Stort behov

– Vi gör nu fem helt nya rastplatser med vindskydd plus att vi ska förbättra de rastplatser som redan finns längs leden, säger Robin Plejnes.

– Det är ett stort behov av fler rastställen. Trafiken på leden har ökat markant de senaste åren och ibland blidas det till och med köer vid rastplatserna, säger Sico Dob.

Svartälvsleden är 12 mil lång och sträcker sig från Tyfors till Karlskoga via Hällefors. De satsningar som nu sker på leden görs i Hällefors kommun. De nya rastplatserna byggs vid Hedgårdarna, Silvergruvan, Hammarn, Svanvik och Norrälgen.

En exakt statistik hur stor beläggning det är längs kanotleden finns inte. Merparten av kanotisterna är svenskar, men en stor andel utländska turister nyttjar också leden.

Ska ge ökad turism

– Nu sköter vi leden via det här projektet, men sedan ska underhållet skötas antingen via en egen förening som vi startar eller genom att vi går in i en större skötselförening.

Satsningen på Svartälvs-leden har målsättningen att kunna bygga ut turismen ytterligare.

– Vi diskuterar redan en fortsättning på detta, till exempel att knyta an kanotleden till vandringsleder, cykling eller hästridning.

Mer läsning

Annons