Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek uppstod i Japan

Han är från Hällefors, hon från Seoul i Sydkorea. De träffades i Tokyo. Richard Bergstedt och Minseo Kim fann varandra på en kurs i japanska.

Annons
Japanskan förenade. Richard Bergstedt och Minseo Kim träffades i Tokyo där de pluggade japanska. Han är uppvuxen i Hällefors, hon i Seoul i Sydkorea. Nu bor de tillsammans i Hällefors. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

De samtalar lågmält på japanska och Richard översätter snabbt vad Minseo säger. Hon kom till Sverige och Hällefors i mars, men tycker att det nya språket är svårt att ta till sig.

Språk är annars ett gemensamt intresse. De träffades på en japansk skola i Tokyo för några år sedan.

– Jag och en kompis var på semester i Japan 2006. Vi kom i kontakt med andra svenskar som gick på en språkskola, ISI language school, berättar Richard.

Väl hemma igen tog han reda på fakta och sökte. Redan i januari 2007 påbörjade han egna studier i japanska.

– Landet är så annorlunda, har en helt annan kultur. Tyckte det kunde vara kul att uppleva och se något vi inte har här.

Så särskilt svårt är inte japanska försöker Richard övertyga. Bara på tre månader kunde han göra sig hyfsat förstådd.

– Japansk grammatik är enklare än vår. Men visst, japanskan har tre alfabet. Det är en del att hålla reda på.

Richard förklarar att ett japanskt tecken kan ha annat uttal och även betydelse beroende på tecknen före och efter.

– Vi var flera svenskar i klassen, men i övrigt pratades bara japanska. Ville man bli förstådd var det bara att lära sig.

Även Minseo kom till Tokyo för att lära sig ett nytt språk. Hon har sin familj, en bror samt mor och far, i Seoul i Sydkorea. Efter några månader i skolan blev hon och Richard ett par.

Richard pluggade japanska i ett par år, därefter bar det iväg hem och till arbetet på bryggeriet. Minseo hade redan då beslutat att komma efter till Sverige, men hon hade påbörjat en handelsutbildning och skulle avsluta den först.

Nu går hon på SFI och lär sig svenska.

– Fyra år på universitetet var lättare en det här halvåret, säger hon och skrattar.

Tillsammans upprätthåller de japanskan, men tillsammans jobbar de också för att Minseo ska lära sig svenska. Båda drömmer om att kunna språken flytande.

För Minseo är kontrasten stor att komma från megastorstäder och bosätta sig på svenska landsbygden. Hon slås av tystnaden och att det kan vara så folktomt, nästan ödsligt.

– Men jag har blivit så väl mottagen här och det känns bra.

Som för de flesta är framtiden oviss. Richard och Minseo har en del planer och lösa tankar, men inget är bestämt. Just nu rullar vardagen på.

På promenad med hunden Hanna. Minseo Kim från Sydkorea har bytt megastorstäder som Seoul och Tokyo mot den svenska landsbygden för att bo med Richard Bergstedt i Hällefors.

Mer läsning

Annons