Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katten Nisse står gärna i fokus

Annons
Katten Nisse är inte den som går undan när något spännande dyker upp. Som en kamera till exempel. I vanliga fall är det matte Brille Berg som brukar hålla i kameran, men denna gång får hon vara med på bilden.

Kanske har jag lyckats pricka in traktens gosigaste husdjur så här på en gång? För katten Nisse i Sikfors stryker sig i ena stunden mot mina ben, för att i nästa vara på god väg in i min kamera. Inga som helst problem alltså, att få den här kärvänlige sexåringen att fastna på bild.

Matte Brille Berg är visserligen van, men kan ändå inte låta bli att skratta:

– Nisse älskar verkligen att vara med. Han är nyfiken, framåt och vill hänga med precis överallt. Allra helst till terrarriet, där våra majsormar bor.

Brille älskar djur av alla de slag, men hon medger att det nog ändå är katter som ligger henne allra närmast om hjärtat. Just nu ingår två fyrbenta kompisar i familjen Berg, och utöver Nisse är det femårige Pysen som tävlar om Brilles uppmärksamhet.

– Visst gillar de min man och våra döttrar också, men det är hos mig katterna sover. Alltid på min sida i dubbelsängen. Dagtid följer de mig som små hundar, och är de ute kommer de när jag ropar.

Hon berättar om tidiga vardagsmorgnar, då katterna hänger med ut till brevlådan för att hämta in tidningen. Vid frukostbordet får hon sen sällskap av Nisse.

– Varje morgon är det samma sak. Jag drar ut två köksstolar, en till honom och en till mig. Sen sitter vi där bredvid varann och äter. Nisses favorit är Pågenlimpa med Bregott.

Brille stryker den svartvita pälsen medan hon beskriver morgonbestyren. Nisse kråmar sig tacksamt under hennes hand. Alltmedan Pysen sitter avvaktande i halltrappen.

– Han är lite mer försiktig, och går helst undan när vi får besök.

Hela familjen Berg gillar att fotografera, så självklart ska Nisse och Pysen vara med i fototävlingen ”Hällefors husdjur 2011”. Det finns gott om bilder att välja mellan, och en av dessa hänger förresten som förstoring på ena vardagsrumsväggen. Eller? Några steg närmre visar att det jag tagit för fotografi är en målning. Brille förklarar:

– Vi har turen att bo granne med konstnären Britt Grönlund. När jag fyllde 40 för ett tag sen hade hon i all hemlighet målat den här tavlan till mig, och jag blev så glad. Hon vet hur mycket Nisse och Pysen betyder för mig, de är en del av familjen.

Mer läsning

Annons