Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kickstart för resecentrum

Tack vare bidrag ser Lindesberg ut att endast behöva betala en halv miljon för ombyggnaden och Hällefors fick mer pengar än man först trodde. Båda kommunerna kan nu satsa på de nya resecentrumen.

Annons
Idéskiss. Såhär kan det nya stationshuset i Lindesberg komma att se ut efter en ombyggnad under sommaren 2015.Skiss: LIBO:s

Nya resecentrum i Lindesberg var kostnadsberäknat till cirka tio miljoner kronor. Länstrafiken beviljade i dagarna bidrag på nästan fem miljoner kronor ur citybanepotten till bygget.

– Den andra halvan har vi beviljats från Trafikverket, säger Gunnar Jaxell, infrastrukturansvarig.

Han beräknar att kommunens kostander därmed kommer att landa någonstans under en halv miljon.

– Det gjordes en förstudie för 4-5 år sedan, men nu har det har hänt en del så vi får börja med att revidera den.

Gunnar Jaxell räknar

upp några exempel på vad man vill göra med nya resecentrum: Med hjälp av fjärrvärme från Linde Energi ska bussplatsen hållas snöfri, fler hållplatser, fler cykelparkeringar och fler pendlarparkeringar och eventuellt en tågperrong närmast resecentrum så att resenärer inte behöver korsa spåret.

– Ambitionen är att vi ska börja bygga till sommaren 2015. Vi behöver planera in det så att vi i princip kan börja när skoleleverna går på sommarlov, då minskar trycket på kollektivtrafiken.

Under byggtiden flyttas resecentrum tillfälligt.

– Stationshuset ska byggas om i samma veva så det kommer vara mycket byggande på gång, säger Jaxell.

Det var också ett

projekt som Länstrafiken beviljade pengar från citybanepotten, ombyggnad av väntsalen i stationshuset. I samband med det kan hela stationshuset komma att byggas om.

– Det är inte spikat än eftersom vi inte lämnat in bygglovet, men det ska vi göra i dagarna, säger Jan Källberg, projektledare på Lindesbergsbostäder (LIBO).

Tanken är att både turistbyrån och avdelningen Näringsliv och utveckling på Lindesbergs kommun ska flytta sina kontor till stationshuset efteråt.

Även i Hällefors ska resecentrum göras om.

– Vi har beviljats mer pengar än vad som först var tänkt, säger Martin Emmesjö, Fastighetsekonom.

Han förklarar att de först endast tänkte ansöka om bidrag på 25 procent av kostnaderna från Länstrafiken men så upptäckte de att det gick att ansöka om mer.

– Det innebär att läget just nu ser ganska ljust ut, under försättning att också Trafikverket godkänner ansökan om medfinansiering kommer Hällefors kommun endast behöva bekosta cirka 800 000 kronor av resecentrum, säger Martin Emmesjö och fortsätter:

– Därmed får vi pengar över som kan användas till något annat. Det kommer behöva ses över, men alternativ som skulle kunna bli aktuella är att fräscha upp miljön fram till perrongen eller att ställa om nuvarande bussangöring till fler parkeringsplatser.

Mer läsning

Annons