Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kockar med smak för en god sak

Med enbart sponsrade råvaror och med ideellt arbete ska kockklubben i Grythyttan samla in 40 000 kronor till Barncancerfonden. Detta ska ske med en galamiddag i Måltidens hus.

Annons
Med smak för välgörenhet. 40 000 kronor ska herr-kockklubben i Grythyttan få in till Barncancerfonden via sina matlagningsfärdigheter. Hans-Otto Pohlmann och David Wolke diskuterar smak på dessert till välgörenhetsmiddagen de ska ordna.

– Plommonpurén ska värmas upp och gelatinbladen ska blötläggas, säger Henrik Olsson.

Genast tar några av herrarna i köket tag i uppgifterna som ska utföras. Det är desserten till den välgörenhetsmiddag som kockklubben, som kallar sig för 7:e i Grythyttan, ska arrangera den 7 maj i Grythyttan.

– Allt som vi tillagar är sponsrat av lokala företagare. Och hur menyn kommer att se ut avgörs av vilka råvaror som vi får av sponsorerna.

Och det är först i början av nästa vecka som kockarna får merparten av råvarorna till sin galamiddag och först då sätts också den exakta menyn.

Men vad gäller desserten är det redan klart med receptval.

– Vi har fått ett stort antal plommon och dessa har vi kokat till en puré. Och nu ska vi göra en bavarois som vi sedan flamberar inför gästerna direkt vid servering.

Kockklubben för herrar är en ny historia i Grythyttan.

– Idén till detta kläcktes för mer än ett år sedan, men vi startade klubben i mars i år, berättar Hans-Otto Pohlmann.

Kockkunskaperna i gruppen varierar efter individ och man lär av varandra och införskaffar nya kunskaper tillsammans med det praktiska arbetet i köket.

– Vi träffas den sjunde varje månad och lagar mat. Därför kallar vi oss för 7:e. Och på den middagen bestämmer vi vad ska laga för mat till nästa träff och vem som ansvarar för råvaruinköp, säger David Wolke.

Och det var på matlagningsträffen den 7 april som idén om att arrangera en välgörenhetsmiddag väcktes. Att genomföra en middag med betalande gäster och att skänka alla intäkter oavkortat till Barncancerfonden.

– Vi har en målsättning på minst 100 betalande gäster och att få in 40 000 kronor, säger Henrik.

Förutom gåvor i form av råvaror till maten så skänker företag även priser till lotterier som ordnas under galamåltiden. Kockarna säljer nu måltidsbiljetter i tre prisklasser, från 200–1 000 kronor/person, och gästenbestämmer själv vad den vill betala. Även tal och musikunderhållning ska ske vid galamiddagen.

Redan nu, innan galamiddagen i Grythyttan har genomförts, så pratar kockarna om att applicera konceptet med välgörenhetsmiddagar för Barncancerfonden på fler orter.

– Vi har redan kontaktat en restaurang i Örebro med förslaget att vi genomför en sådan här galamiddag där i höst, säger Henrik.

Så blir du med på galamiddagen

Välgörenhetsmiddag för Barncancerfonden kl 18.30 7/5, Måltidens hus.

Anmälan till middagen sker genom att betala 200 (bronskuvert), 500 (silverkuvert) eller 1000 (guldkuvert) kr/person (+ ditt namn) till: Länsförsäkringar: 902 381 702 35 och mejla för- och efternamn på gästerna till [email protected]

Vill du ringa och fråga något om välgörenhetsmiddagen: Josephine Wreth 0591-340 60.

Mer läsning

Annons