Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kockstudenter sköter grilljour

GRYTHYTTAN. När Ica startade en grilljour blev det studenter från Restauranghögskolan i Grythyttan som fick jobbet.

Annons

– Folk frågar om allt från hur man helsteker gris till om man kan grilla matris, säger Per Lindberg, en av kockstudenterna på grilljouren.

Ica lanserar just nu en ny tjänst där grillråd erbjuds per telefon kostnadsfritt. Teamet som sköter jobbet är fem kockstudenter från Grythyttan.

– Vi är fyra studenter som läser tredje året på den kulinariska kockutbildningen och en utexaminerad kockstudent.

Det var på valborgsmässoaftonen som telefontjänsten drog igång. Vecka 18–20 är jouren öppen alla veckodagar. Från vecka 21-32 från torsdag-söndag. Grythyttestudenterna sköter grilljouren via en bärbar telefon.

@NA Fråga:Vad frågar folk om?

– Det är väldigt blandat, både seriösa som mindre seriösa frågor. Från hur man glaserar och hur korv grillas till om man måste ta bort plasten från köttet innan man lägger det på grillen.

@NA Fråga:Hur har ni förberett er för det här sommarjobbet?

– De kunskaper vi har fått från vår utbildning i Grythyttan är vår förberedelse. Man ska komma ihåg att grillning egentligen bara är en av många olika metoder att tillaga mat. Det handlar om att förstå hur varje tillagningssätt påverkar råvaran.

Enligt en undersökning som Sifo, på uppdrag av ICA, gjort anser 4 av 10 svenskar att det svåraste med grillning är tillagningstiderna. Helstekt kött uppges av de flesta som det allra svåraste att grilla.

Mer läsning

Annons