Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kom ut i hagen i morse och fick en chock"

I torsdags morse hittade ägarna Tommy och Eva Flink sin norska fjordhäst död i beteshagen. Något rovdjur hade ätit på hästens länd. En mindre shetlandsponny hade rivskador.

Annons
Säkrade spår. Kjell Johansson, besiktningsman vid Länsstyrelsen i Örebro fotograferade ett antal spår av hundtyp i vargstorlek i beteshagen. – En hund och en varg i samma storlek lämnar exakt likadana spår efter sig, säger han.

Den sexåriga Shetlandsponnyn hade rivsår och märken efter ett eventuellt bett på kroppen. En veterinär behandlade de relativt lindriga skadorna.

– Jag kom ut i hagen i morse och fick en chock. Vi hörde inga ljud under natten. Jag konstaterade att hästen var död, men rusade sedan in till Eva. Först senare kunde jag titta lite noggrannare och det var först då jag såg att rovdjur hade ätit på kroppen, säger Tommy Flink.

Eva Flink har en ganska bestämd uppfattning om vad som har hänt.

– En eller flera vargar har försökt att ge sig på shetlandsponnyn.

– Sedan har fjordingen försökt att skydda den lilla hästen, men inte orkat utan dött av chock och överansträngning. Han var gammal och stel, 24 år gammal, säger Eva Flink.

Länsstyrelsens besiktningsman Kjell Johansson var efter lunch på plats i Skålen vid Sandsjön nordost om Hällefors.

– Jag kan inte uttala mig om dödsorsaken. Hästen har inga av de karakteristiska skadorna på halsen som den borde ha om den dödats av en varg. Något rovdjur har ätit på djurets bakdel, men vilket och när kan jag inte säga, Att vi hittar hundliknande spår i hagen av vargstorlek ändrar min bedömning om vad som kan ha skett, säger Kjell Johansson.

Han undersökte djurkroppens synliga skador och frilade sedan halspartiet för att kunna hitta eventuella djupare skador, men sådana saknades. Däremot var fettvävnad på halsen gulfärgad, vilket var svårtytt.

I terrängen, trots att marken är mycket hård och torr gick det att hitta ett stort antal spår av hundtyp i vargstorlek samt hästspår som kan tolkas som att något tumultartat skett. Två tydliga hundtypsspår gick ut ur hagen mot ett intilliggande fall.

– Nu spekulerar jag. Det finns två möjliga förklaringar till vad som kan ha hänt. Antingen har hästen dött och lockat till sig rovdjur. Den andra tänkbara förklaringen är att den dödade hästen har jagats runt och inte orkat längre utan dukat under. Sedan har rovdjur börjat äta av den, säger Kjell Johansson.

I förra veckan sågs en varg i Sävsjön en halvmil bort och en annan natt har flera vargar hörts yla i trakten.

Hagen hästarna gått i omgavs av elstängsel med tre trådar. Hästarna hade tillsyn i onsdags kväll och hagen ligger i anslutning till familjens bostadshus.

På några ställen var avståndet mellan den undre tråden och mark för stor och mellanrummet mellan övre och mellantråd likaså.

– Vi behöver hjälpa till med att säkra upp hagarna med effektivare stängsel, säger Kjell Johansson.

Hästkroppen transporterades under torsdagskvällen till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för obduktion.

– Det kan ge oss ytterligare en pusselbit för att förstå vad som skett, säger Kjell Johansson.

Efter olyckan känner sig Eva Flink otrygg.

– Nu törs jag vare sig låta vår hund springa lös på gården eller släppa ut ponnyn i hagen mer, säger hon.

Ovanlig händelse

Att hästar blivit dödade av varg är ytterst ovanligt i Sverige.

Sedan 2003 då Viltskadecenter i Grimsö började sammanställa viltskadestatistik för tamdjur finns bara ett dokumenterat fall där häst med största sannolikhet blivit dödade av varg.

Det inträffade utanför Lesjöfors 2008 då en äldre shetlandsponny angreps och dödades.

Mer läsning

Annons