Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommun övertar Formens hus lån

Hällefors kommun ska överta stiftelsen Formens hus lån på 5,5 miljoner kronor. Det ska ske när samarbetet gällande Formens hus nu inleds med Möbelriket AB.

Annons

– Att kommunen övertar lånet känns naturligt då skulden har med fastighetsförbättringar av Formens hus att göra, säger Ritha Sörling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Det är ett omdiskuterat lån från år 2006. Stiftelsen tog lånet, men kommunen är borgensman. Att lånet togs beror främst på att bygget av Formens hus blev dyrare än beräknat. Extra pengar behövdes också till en installation av en hiss. Dessutom blev invigningen av Formens hus dyrare än beräknat.

Flera gånger har det föreslagits att kommunen, som fastighetsägare, borde överta lånet. Nu ska det ske.

– Skulden är fortfarande på 5,5 miljoner kronor eftersom ingen amortering har skett, berättar Jessica Jansson, ekonom på kommunen.

Stå för kostnader

Även Möbelriket ska stå för kostnader. Främst betalar Möbelriket den fordran på 400 000 kronor som kommunen har på stiftelsen för ett lån. Möbelriket ska också betala en skuld på 130 000 kronor som stiftelsen har till myndigheten för yrkeshögskolan. Möbelriket övertar dessutom alla kostnader för löner och drift av designutbildningen Fidu.

Det är bestämt att Fidu lämnar Hällefors till hösten 2012. Tiden januari–maj 2012 får Fidu vara i Formens hus utan att betala hyra.

Design-samlingar

I överenskommelsen ingår även att Möbelriket hyr stiftelsens design-samlingar för 60 000 kronor om året.

Vad som ska ske i Formens hus när Fidu sedan är borta är oklart, men Ritha Sörling säger sig inte vara orolig att kommunen ska stå med ett tomt hus.

– Ambitionen är att huset ska få in sina kostnader i hyresintäkter. Vi undersöker bland annat möjligheterna att starta en helt ny utbildning om måltid och design.

Mer läsning

Annons