Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd avgår

Peter Carlsson (S) avgår som ordförande i kommunstyrelsen och som kommunalråd. Konflikter inom det egna partiet anges som en bidragande orsak till avhoppet.

Annons
Peter Carlsson (S) avgår som kommunalråd i Hällefors. ARKIVBILD: BIRGITTA SKOGLUND

– Min intention var att skapa samverkan, men det har inte lyckats. Mest har min tid väckt ofruktbara konflikter både mellan partier och inom mitt eget parti, säger Carlsson.

Carlsson övertog ledarjobbet efter förre kommunalrådet Pentti Supponen (S).

– Mitt ledarskap har blivit intimt förknippat med dåliga beslut och symboliserar inte framtid utan dåtid. Och den symbolfråga som betytt allra mest för mig, kulturskolan som ett obligatorium och en egen enhet, finns inte längre.

Besked överraskade

Carlssons partikamrater röstade emot honom när kulturskolan inlemmades i grundskolans organisation.

Carlsson talar om brist på kompromissvilja från majoriteten inom socialdemokraterna. Carlsson ska inte kandidera till kommunfullmäktige. Exakt när han avgår är inte bestämt.

Hällefors socialdemokratiska arbetarkommuns ordförande, Ritha Sörling (S), har kallat till krismöte ikväll onsdag med anledning av kommunalrådets avgång. Hon säger att beskedet från Carlsson överraskade henne.

– Ledsamt, men samtidigt förstår jag varför. Jag kommer inte att tjata för att få honom att ändra sig, säger Sörling.

Sörling håller inte med om att det finns inre stridigheter inom partiet.

– Nej, snarare olika åsikter.

Socialdemokraterna fastställde listan till kommunvalet i måndags, men måste nu hitta ett nytt förstanamn efter Carlsson. Sörling står som nummer två, men är inte intresserad av en uppflyttning. Hon är vice ordförande i kommunstyrelsen och vill ej bli ordinarie ordförande, säger hon.

Bakgrund

Peter Carlsson fick börja jobbet som kommunalråd med att avsluta ett omdiskuterat pensionsavtal som Pentti Supponen slöt med dåvarande kommunchef. Olika åsikter fanns inom S-partiet om hur Carlsson hade skött ärendet. Sedan blev det stridigheter när S skulle tillsätta en ny ordförande i det kommunala bostadsbolaget, Boab, då en annan S-kandidat än den partiet föreslog erövrade ordförandeposten med stöd av de andra partierna i fullmäktige. När förändringen av kulturskolan klubbades, något Carlsson var emot, hade han inte partiet med sig.

Mer läsning

Annons