Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchefen vill skapa engagemang

Viktigast är att få ordning på ekonomin. En utmaning som kommer att ta tid. Kommunchef Ola Ström vill samtidigt få Hälleforsborna att känna stolthet.

Annons
Balans. Ola Ström är kommunchefen som inte undviker motvinden. Samtidigt vill han entusiasmera sin omgivning och sprida arbetsglädje.

Själv beskriver han sig som nyfiken, vetgirig med en stark vilja att lära nytt och utvecklas. Ola Ström tycker om lagarbete och är enligt egen utsago inte en chef som pekar med hela handen.

– Visst finns tillfällen då man måste sätta ner foten, fatta beslut. Jag är inte rädd att ta diskussioner.

Att han sökte och tackade ja till tjänsten som kommunchef i Hällefors förklarar han med sitt stora intresse i samhällsfrågor och det bygge som en kommun måste ägna sig åt för att få vardagen att fungera för sina medborgare.

– Det måste finnas barnomsorg, skola och äldreomsorg som funkar. Det är själva basen.

Många viktiga behov att tillfredställa jämfört med resurserna som finns. Här tvingas man att välja, hitta balansgången. Framför allt är det ett politiskt dilemma. Det är där besluten fattas.

Ola Ström är väl medveten om den politiska processen eftersom han själv varit politiskt aktiv, både lokalt och på nationell nivå. Men han vet också hur viktigt det är att dra tydliga gränser var tjänstemännen tar vid. Den sida han själv nu tillhör. Några problem att hålla isär begreppen upplever han sig inte ha.

Ekonomin är en stötesten och den absolut viktigaste uppgiften att ta itu med.

– Oro har rått under många år, en rad chefer har kommit och gått. System har sjösatts som gett många en känsla av att komma ovanifrån, de har ramlat ner i medarbetarnas vardag. Nu behöver vi arbetsro och stabilitet.

Att förankra idéer, få en bred förståelse där såväl anställda som invånare känner sig delaktiga tror Ström är en viktig nyckel.

– Vi ska ha öppenhet. Det är medborgarna som äger kommunen, det är på deras uppdrag vi jobbar. Något vi aldrig får glömma bort.

För den skull kommer det inte att alltid vara bekväma beslut som ska fattas. Ström är väl medveten om att hans jobb utförs i något av en uppförsbacke. Men han gillar utmaningar, är inte rädd för att ta i, inte heller för att ställa krav.

– Realistiska budgetar måste läggas, men då är också min definitiva uppfattning att underskott inte är acceptabelt.

Han hoppas någon slags vi-känsla ska kunna skapas, både i kommunorganisationen och hos invånarna.

Intrycken hittills av Hällefors är goda. Ström gillar den rättframhet som han upplever finns på orten.

– Tråkigt däremot är att Hällefors präglas av dåligt självförtroende, här verkar många uppleva att de lever på ett sluttande plan. Så är det inte. Här finns så fantastiskt mycket att vara stolt över, att utveckla och ta tillvara. Kommunborna kan sträcka på ryggen och känna sig stolta.

Delaktighet. En förhoppning hos Ola Ström är att skapa engagemang och en vi-känsla hos såväl kommunbor som bland de egna medarbetarna. Här samtalar han med Cecilia Albertsson i kommunens reception, som nu är placerad i Formens hus.

Mer läsning

Annons