Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen behöver fler förskoleplatser

Fler förskoleplatser behövs. Därför behåller kommunen lokalen Smultronstället/Bananen i åtminstone ett år framåt. Samtidigt beviljas inte den privata förskolan Lilla Pyret fler platser i sin verksamhet.

Annons

Efterfrågan på barnomsorg ökar i Hällefors just nu. I september 2011 bestämde bildningsnämnden att förskolelokalerna Smultronstället/Bananen vid Kronhagsskolan skulle sägas upp. Det planerades för en verksamhet med totalt 203 barn i förskolan.

Men i dag måste verksamheten anpassas efter 228 barn i stället. Det beror främst på att fler asylsökande än tidigare har anmält intresse för förskoleplats och att inflyttning av fler barnfamiljer har skett.

Att behålla lokalen vid Kronhagsskolan medför kostnader som nämnden inte hade räknat med. Detta faktum diskuterades.

Integration

– Samtidigt är det ett positivt problem med 25 fler barn i verksamheten. Det är bra att nyttjandegraden av förskoleplatser ökar. Och att fler asylsökande vill ha förskoleplatser är bra ur integrationssynpunkt, säger nämndordförande Stefan Backius (V).

Nämnden talade om behovet av en förskoleorganisation som är mer flexibel för förändringar i barnantal. Det bestämdes att en långsiktig strategi för att bättre möta sådana förändringar i verksamheten ska utformas.

Det var också med hänvisning till det kommande arbetet med den strategin som den styrande majoriteten i nämnden klubbade igenom en återremiss på Lilla Pyrets ansökan om att få utöka antalet platser från 20 till 25. Det skedde mot förvaltningens förslag att ansökan skulle beviljas.

– Vi vill först ta fram ett bättre underlag vilka konsekvenser en utökning i Lilla Pyret får på vår egen organisation, säger Backius.

Sorgligt

Detta resonemang visar, enligt Kenth W. Johansson (M), bara den styrande majoritetens negativa inställning till fristående aktörer i förskolan i kommunen.

– Det är bara sorgligt. Det här är ju en briljant möjlighet för Hällefors kommun att få bort köerna till förskolan, säger Johansson.

Det blev återremiss på Lilla Pyrets ansökan vilket Moderaterna och Grythyttelistan reserverade sig emot.

Mer läsning

Annons