Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen behöver inte låna 20 miljoner

I december 2011 bestämde kommunfullmäktige att kommunen skulle låna 20 miljoner kronor för att klara driftskostnaderna i början av 2012. Nu förväntas kommunens resultat 2011 bli bättre än beräknat varför lånet inte ska tas.

Annons

Enligt tidigare uträkningar talades om ett förväntat plus mot budget på 700 000 till drygt en miljon kronor.

Senare rapporter pekade på ett preliminärt resultat på plus 4,5 miljoner kronor.

Nu skrivs förväntningarna upp ännu mer. Den senaste beräkningen visar att resultatet hamnar på plus 6,8–6,9 miljoner kronor.

Flera orsaker

Orsakerna till den förbättrade prognosen anges bero på flera faktorer. Till exempel har alla budgeterade investeringar för året inte förbrukats och verksamheternas utfall blir bättre än tidigare beräkningar.

– Dessutom har vi inte behövt använda vår centrala ekonomiska buffert på 1,8 miljoner kronor och vi har fått en inbetalning i slutet av året på 511 000 kronor från en tvist som Tåg i Bergslagen hade mot SJ, berättar kommunchef Lena Sahrblom.

Det exakta bokslutet är inte klart än. Det ska presenteras i kommunstyrelsen tidigast i mars.

Lån behövs inte

Men redan nu kan kommunen alltså konstatera att möjligheten att ta det kortfristiga lånet på 20 miljoner kronor som fullmäktige godkänt för att klara löner och andra driftskostnader i början av 2012 inte behöver användas.

– Det är först nu som vi mer exakt kan se var resultatet hamnar, men då varken förvaltningen eller kommunstyrelsen har rätt att ta beslut om ett kortfristigt lån var vi tvungna, som en ren säkerhetsåtgärd, att be kommunfullmäktige ta det beslutet. Nu går vi mot ett bättre resultat och behöver därmed inte heller låna de pengarna, säger Lena Sahrblom.

Mer läsning

Annons