Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen bjuderin unga för samtal

Val- och demokratinämnden vill bjuda in föreningar till samtal för att få bättre kontakt med ungdomar.

Annons

Sture Beckman (GL) har i en motion tagit upp ungdomars engagemang och föreslagit att kommunen utarbetar en strategi för hur man medvetet kan jobba med unga människor i framtiden.

Hällefors kommun deltar i projektet Ungdomsdialog som drivs av Sveriges kommuner och landsting, SKL. I norra länsdelen deltar även Nora och Lindesberg i projektet.

Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist jobbar med projektet och besökte val- och demokratinämnden tillsammans med informations- och medborgarkontorets chef i Hällefors Thorsten Schnaars för att informera om hur man kan jobba vidare med Ungdomsdialog.

Fler ska bli engagerade

Syftet med projektet är att få fler ungdomar som engagerar sig i samhällsfrågor samt är mer delaktiga i olika beslut på lokal nivå.

Idag ingår ett 60-tal kommuner samt sex landsting i projektet som ska fungera som ett nätverk. Projektet startade hösten 2008, ska pågå i tre år och ligga till grund för ett framtida barn- och ungdomspolitiskt program.

Val- och demokratinämnden i Hällefors har fått kommunfullmäktiges uppdrag att jobba vidare med frågor som främjar ungas lokala engagemang. Nämnden diskuterar att försöka nå ungdomarna lokalt via olika föreningar.

Bra samtal

– Tanken är att bjuda in de föreningsledare som har kontakter med unga, för att få en bra dialog. Mycket bygger på att få i gång bra samtal. Förhoppningen är att engagemanget i samhällsfrågor bland unga kan komma den vägen, säger nämndordförande Samuel Ericson (V).

Ericson säger att målsättningen är att utveckla och stärka arbetet med de unga och att nästa steg är att jobba vidare med detta i projektet Medborgardialog nämnden nyligen beslutat gå med i. Det drivs också av SKL och startade 2006 i syfte att utveckla dialogen med medborgare för att öka engagemanget i och för lokalsamhället. I projektet ska olika former för delaktighet skapas.

Mer läsning

Annons