Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får pengarfrån Migrationsverket

Kommunen får 200 000 kronor från Migrationsverket för att kunna starta en restaurangutbildning för nyanlända flyktingar.

Annons

Diskussionen påbörjades redan för ett år sedan inom kommunen. Tanken är att starta en ettårig restaurangutbildning inom ramen för det egna flyktingmottagandet. Kommunens flyktingsamordnare Eero Kumpujärvi sammanställde en bidragsansökan till Migrationsverket. Han hoppades på 200 000 kronor och Migrationsverket sade ja.

Pengarna ska användas till att förbereda den planerade utbildningen inom restaurang och livsmedel som riktar sig till nyanlända flyktingar.

Det är inte bara flyktingar som kommer till Hällefors som kan söka utan nyanlända flyktingar i hela Sverige, som har interesse att arbeta inom restaurangbranschen eller vill starta eget, ges den här möjligheten.

Teori och praktik varvas

Kursen ska vara ettårig och ha såväl en teoretisk som en praktisk del. Kursplanen ska bland annat ta upp livsmedelshantering och hygien, näringslära samt ekonomi och grunder i vad det innebär att starta eget företag. Även nysvenska och samhällsinformation ska ingå i kursen.

Enligt planerna ska utbildningen ske i samarbete med Pihlskolans gymnasium där restaurangprogrammet finns samt Polstjärnans kompetenscentrum som genomför vuxenutbildningar. Ett samarbete med Restauranghögskolan i Grythyttan finns också med i planerna liksom samarbete med restauranger på orten och i närområdet. Även arbetsförmedlingen finns med i projektet.

Mer läsning

Annons