Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får straffavgift på 1,5 miljoner kronor

Socialstyrelsen anser att Hällefors kommun ska betala närmare 1,5 miljoner kronor i straffavgifter för att man inte anordnat omsorgsboende tillräckligt snabbt.

Annons

Socialstyrelsen tar upp tolv olika fall till Förvaltningsdomstolen där man anser att kommunen inte löst boendefrågan i rimlig tid.

Socialtjänstlagen säger att beslut om sådant bistånd i princip ska verkställas omedelbart. När det gäller en insats som boende kan det vara acceptabelt med en viss väntan på verkställighet men det måste ske inom ”skälig tid”.

I ett fall gick det drygt 14 månader mellan beslut om särskilt boende och verkställighet, vilket Socialstyrelsen anser helt oskäligt. Det saknas journalanteckningar om hur ärendet handlagts.

Senfärdig hanteringI det fallet anser Socialstyrelsen att kommunen ska betala cirka 220 000 kronor för den senfärdiga hanteringen, som annars skulle ha inneburit besparingar.

I flera av de tolv fallen har kommunens omsorgsnämnd uppgett att ett intagningsstopp infördes på samtliga särskilda boenden i april 2010. Skälet var att ett ålderdomshem i Grythyttan skulle avvecklas.

OmstruktureringSenare beslutades om omstrukturering av två av kommunens särskilda boenden. Det innebar att boende inte alltid kunde erbjudas enligt önskemål.

Omsorgnämnden ansåg att beslutet var verkställt när en plats anvisats. Om den enskilde inte accepterade platsen ansåg ändå kommunen att beslutet var verkställt och ärendet avslutades.

Inte vidtagit åtgärderSocialstyrelsen har en annan syn och anser att kommunen inte vidtagit några individuellt inriktade åtgärder för att kunna verkställa beslutet.

Socialstyrelsen anser att kommunens omstrukturering av verksamheten inte får drabba den enskilde.

Enligt Socialstyrelsen har den enskilde rätt att tacka nej till ett erbjudande.

De tolv ärenden ska nu prövas av Förvaltningsrätten.

Nämnas ska att Hällefors kommun redan dömts i Förvaltningsrätten tidigare i år för två liknande individ-ärenden. Kommunen har fått betala 66 200 kronor i straffavgift för att man inte klarat att ge vård- och omsorgsplats i tid till vårdtagare.

Mer läsning

Annons