Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen fortsätter med kodlås

Socialstyrelsen har upphävt föreskriften om vissa skyddsåtgärder, men kommunens omsorg kommer även i fortsättningen att ha kodlås på vårdavdelningarnas dörrar.

Annons

Omsorgsnämnden fastställde 2008 riktlinjer angående skyddsåtgärder för personer med demenssjukdom och för personer som inte kan föra sin egen talan. Dessa reglerar låsning av dörrar, hur larmanordningar ska användas och andra tvångsåtgärder. I mitten av juni upphävde Socialstyrelsen föreskrifterna som låg till grund, vilket innebär att kommunens riktlinjer inte längre gäller.

Kritisk

– Men man uppger inte vad som ska gälla i stället, säger omsorgsnämndens ordförande Daniel Frisk (S) som är kritisk till Socialstyrelsens tillvägagångssätt.

– Vi fortsätter därför som tidigare med exempelvis kodlås på våra vårdavdelningar. Ingen är inlåst på sitt rum, det är bara dörren ut från avdelningen som är låst.

– Jag förstår att Socialstyrelsen upphäver föreskrifterna för att man vill åt missbruket som förekommer i vissa kommuner. Låsta dörrar och larm får inte ersätta personal.

Inte ensamma

Frisk framhåller att äldreboenden i kommunen där dörrar ut från avdelningen är låsta inte töms på personal någon tid på dygnet.

Nattetid är personaltätheten lägre, men boende på olika vårdavdelningar lämnas inte ensamma.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, MAS, konstaterar i en skrivelse i ärendet att om de åtgärder som omsorgen fram till i somras jobbat efter tas bort innebär det att personaltätheten behöver öka betydligt på boenden där dementa personer finns.

Frisk säger att några förändringar inte kommer att ske förrän Socialstyrelsen återkommer med nya riktlinjer.

Mer läsning

Annons