Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen lämnar in konkursansökan

Kommunen fullföljer nu hotet mot stiftelsen Formens hus och lämnar in en konkursansökan hos tingsrätten. Det har kommunstyrelsen beslutat.

Annons

Kampen mellan Hällefors kommun och stiftelsen Formens hus fortsätter. Stiftelsens styrelse med ordföranden Peter Åström i spetsen har tidigare i år meddelat att man har för avsikt att flytta verksamheten till annan ort. Huvudalternativet är möbelriket i Lammhult. Det skulle innebära att Hällefors kommun förlorar FIDU, förberedande industridesignutbildningen, samt designsamlingarna.

Båda parter har kopplat in juridiska ombud i processen. I början av oktober skickade kommunens advokat en betalningsanmaning till stiftelsen på 400 000 kronor. Kommunen vill ha tillbaka det lån som Formens hus beviljades i april 2011. Om inte en återbetalning skedde hotade kommunen att skicka in en konkursansökan.

Det gör kommunen nu. Ks har gett kommunchef Lena Sahrblom i uppdrag att fullfölja konkursansökan mot stiftelsen Formens hus.

Stiftelsens advokat har tidigare framhållit att de 400 000 kronor som utbetalades är att betrakta som ett bidrag. Något annat har man inte bett om. Att kommunen fattar beslut om lån förändrar ingenting. Stiftelsen bestrider kommunens krav.

Ks-ordförande Ritha Sörling (S) säger att kommunens advokat gör bedömningen att det finns goda chanser att vinna utifrån det material som finns. Men hon tillägger att stiftelsens advokat säger tvärtom.

– Vår ledstjärna är att göra vad vi kan för att behålla samlingarna och utbildningen, säger Sörling.

Vad det innebär om kommunen förlorar i tingsrätten, om det får ekonomiska konsekvenser, är oklart.

Mer läsning

Annons