Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen redovisar plusresultat

Trots underskott i nämnder kan Hällefors kommun redovisa ett plusresultat på 7,3 miljoner kronor 2014. Mer än väntat och Annalena Jernberg (S) är nöjd.

Annons

Nämnder och styrelser gick back med 14,2 miljoner kronor, merparten hör till omsorgsnämnden (12,9). Ändå visar kommunen totalt ett positivt resultat, 6,1 miljoner kronor bättre än väntat. Orsaken är kommunens val att göra nedskrivningar med 5,4 miljoner kronor. Det bokförda värdet på Klockarhagsskolan var för högt. Bokslutet blir därmed 1,9 miljoner kronor.

Arbetet att anpassa verksamhetskostnaderna utifrån befolkningsmängd har och är fortfarande ett mål. Kommunen minskade med sex personer i fjol, men den nedåtgående trenden antas fortsätta. Enligt prognoser kommer invånarna att vara under 6 000 i slutet av år 2032.

Andra faktum som påverkar ekonomin är att antalet elever sjunker i gymnasieskolan samt att antalet äldre, över 80 år, ökar. En tuff arbetsmarknad där antalet arbetslösa är runt 2,3 procentenheter högre än länet och riket är också ett faktum.

Även om ks-ordförande Annalena Jernberg är nöjd med ett relativt gott ekonomiskt resultat ser hon med allvar på framtiden.

– Vi kommer att behöva vara återhållsamma även 2015, säger hon.

Mer läsning

Annons