Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen säljerindustrifastighet

Kommunen ska nu sälja industrifastigheten vid Lokavägen. Det kommunala fastighetsbolaget har gått med miljonminus i flera år.

Annons

När Grythyttan Logistik år 2007 gick i konkurs stod kommunen kvar som ensam ägare av bolaget. Sedan dess har bolaget ständigt redovisat underskott på sammanlagt 2–3 miljoner kronor. Pengar som kommunen har fått skjuta till.

– Hyresintäkterna täcker driftskostnaderna, men inte mer än så. Därför har vi varit tvungna att skjuta till extra kapital från kommunen gång efter gång, säger Peter Carlsson (S), ordförande i bolaget Grythyttan 56:2 Förvaltnings AB.

Tre visade intresse

Redan i höstas undersökte kommunen om det fanns ett intresse från marknaden att köpa industrifastigheten.

Tre intresseanmälningar inkom: Swedecote bjöd 5,5 miljoner kronor, stiftelsen Måltidsmuseum 5 miljoner och företaget GMT 3 miljoner.

Nu ska kommunen på allvar gå vidare med planerna på att sälja fastigheten. Innan en sådan affär är klar ska den godkännas av kommunfullmäktige.

Bolaget har skulder på cirka 11 miljoner kronor. Exakt vad kommunen kan få in via försäljningen är oklart. Fastigheten har ett bokfört värde på 9,1 miljoner kronor. Enligt en nyligen genomförd extern värdering är fastighetens marknadsvärde 4,5 miljoner kronor.

Flera hyresgäster

Kommunfullmäktige har godkänt att bolaget ska få ett aktieägartillskott för att klara sin ekonomi vid försäljningen. Exakt hur stort tillskott som kommer att behöva ges avgörs av försäljningspriset.

I försäljningen av fastigheten ingår även att fastighetsbolaget säljs.

I industrifastigheten finns flera företag som hyresgäster. Dessutom är det där som det blivande måltidscentrat Aptitum planeras att placeras. I huset finns redan de konjaksfat, den så kallade Konjakskatedralen som Carl Jan Granqvist kallar samlingen.

Mer läsning

Annons