Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ska anställa finskspråkig tjänsteman

I mars börjar en finskspråkig tjänsteman arbeta i kommunen. Det med anledning av att Hällefors numera även har finska som förvaltningsspråk i sina kontakter med medborgarna.

Annons

– Vi anställer en person på heltid för detta uppdrag, berättar Thorsten Schnaars, chef för information och medborgarkontor i Hällefors kommun.

Rekryteringen av den finsktalande tjänstemannen ska ske internt inom kommunens egen organisation. Den första mars är ambitionen att den person en är i gång med sitt arbete. Tjänsten ska ligga under kommunens medborgarkontor.

Hällefors kommun får ett årligt statsbidrag på 660 000 kronor för satsningen på finska som förvaltningsspråk.

December förra året

Det var i december 2011 som regeringen godkände Hällefors kommuns ansökan om att få ingå i förvaltningsområdet för det finska språket vilket nu gäller från och med den första januari år 2012.

Lagen säger att den som är finsktalande har rätt att tala och skriva på finska i kontakterna med sin hemkommun.

Förutom att kommunen ska kunna bemöta sina finsktalande invånare muntligen på finska och bistå med översättningar av myndighetsdokument till finska ska kommunen även kunna erbjuda möjlighet att få äldreomsorg eller förskoleverksamhet där det finns tillgång till människor som behärskar det finska språket.

Den finsktalande tjänsteman som nu anställs blir den centrala kontaktpersonen i kommunen för det finska förvaltningsområdet. Det är en tillsvidareanställning.

Projekt eller heltid

– Vi vet att många andra kommuner som också får finska som förvaltningsspråk väljer att göra projektanställningar, men vi har bestämt att vi ska ha en tillsvidareanställning. Nu ska vi ju ha finska som förvaltningsspråk i många år framöver, säger Thorsten Schnaars.

Mer läsning

Annons