Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill ge Fidu hyresfritt

Fidu får hyresfritt i Formens hus om för få elever söker utbildningen. Allt hänger givetvis på om Fidu får en fortsättning i Hällefors.

Annons

Turerna kring Fidu (förberedande industridesignutbildning) har varit många. Tanken var att utbildningen skulle övertas av Möbelriket i Småland från och med höstterminen 2012, men under resans gång har stiftelsen Formens hus, huvudman för Fidu, gått i konkurs och en stridighet uppstått mellan Möbelriket och Hällefors kommun.

Nu jobbar Hällefors kommun för att Fidu ska fortsätta sin verksamhet i den egna kommunen. Inriktningen är att den kommunala stiftelsen Rinman education ska vara huvudman. Men även Möbelriket och ytterligare intressenter vill ha utbildningen. Beslut om vem som får driva den vidare fattas av Myndigheten för yrkeshögskola. Även konkursboet för Stiftelsen Formens hus påverkar det slutgiltiga beslutet. Enligt Johan Blom, chef för Myndigheten för yrkeshögskola, ska ansökan göras tillsammans med nuvarande utbildningsanordnare. Det torde vara konkursboet enligt Blom.

När frågan om vem som blir utbildningsansvarig för Fidu i framtiden avgörs är i dagsläget oklart.

Hällefors kommun vill ändå vara förberedda. Men turbulensen kring Formens hus kan göra att färre söker utbildningen. Den slutsatsen drar kommunchef Lena Sahrblom. I dag har Fidu ett tillstånd att ta emot 32 elever. Om ett ekonomiskt nollresultat ska nås är bedömningen att det krävs cirka 28 elever. För att underlätta för en fortsatt verksamhet i Hällefors har kommunstyrelsen därför beslutat att ge hyresfritt i Formens hus under ett år om eleverna blir färre än 28. Det rör sig om en kostnad på 280 896 kronor.

Mer läsning

Annons