Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens 5-årsplankan ta längre tid

För andra året i rad misslyckas kommunen med uppsatta delmålet i sin ekonomiska 5-årsplan där 55 miljoner ska sparas. Kommunalråd Ritha Sörling (S) säger att ett genomförande blir svårt och kan ta längre tid.

Annons

Till år 2015 ska kommunen klara att minska driftskostnaderna med 55 miljoner kronor. Arbetet inleddes i fjol då det skulle sparas 22 miljoner. Man klarade 12,5. I år är sparmålet 14 miljoner kronor och enligt prognosen klarar man 0,7 miljoner.

Trots detta talar Ritha Sörling om genombrott och att man börjar skönja en förändring. Hon är nöjd med att kommunen trots allt klarar statens krav på balans i den kommunala ekonomin.

– Vi har utöver balanskravet en plan för att komma ikapp underskotten. Det handlar mycket om kommunens soliditet som ska stärkas.

Soliditet kan beskrivas som kommunens ekonomiska styrka, vilken betalningsförmåga som finns.

I förändringsarbetet som pågår betonar Sörling alla kommunansställdas ansvar.

– Vi måste ändra arbetssätt och inriktning, lyfta blicken och ändra perspektiv.

Klarar ni 5-årsplanen?

– Det hoppas jag och måste tro. Det handlar inte bara om pengar utan om att ändra attityder och traditioner. Det är absolut svårast.

Kan genomförandet ta längre tid än fem år?

– Ja.

Vilka åtgärder kommer att krävas?

– Att anpassa verksamheten. Uppsägningar och indragna verksamheter är inte omöjligt.

Är 5-årsplanen realistisk?

– Egentligen är det inget vi själva hittat på, den kommer från SKL (Sveriges kommuner och landsting). Man har påvisat att vår kommun borde sänka driftskostnaderna med 55 miljoner kronor i jämförelse med kommuner med liknande struktur. Utifrån detta är det realistiskt. Vi får aldrig glömma att vår kommun faktiskt tappat många invånare.

– Vi måste få in en omvärldsbild. Hällefors har inte elever som behöver mer stöd än i andra kommuner och äldre är inte sjukare här. Hällefors är nog en normal kommun.

Mer läsning

Annons