Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens avtal med staten

Det blir ja till samarbete med SBO. Kommunstyrelsen vill gå vidare med projektet Lärkan som ger en central förskola.

Annons

Förstudien är klar och Statens bostadsomvandling, SBO, vill ha besked av Hällefors kommun om samarbete är aktuellt. Tanken är att riva våningarna två och tre i fastigheten där förskolan Lärkan finns i dag, för att skapa ett enplanshus. Huset mitt emot, tidigare tandläkarmottagningen, totalrenoveras. I bottenplanet skapas bland annat tre förskoleavdelningar och nytt mottagningskök. På övervåningen byggs sex lägenheter för seniorboende.

Ett avtal med SBO innebär att staten investerar 30–35 miljoner kronor i projektet. SBO erbjuder ett hyresavtal på 20 år, för att täcka den omfattande investeringen.

SBO:s uppdrag är att bistå kommuner i avfolkningsbygder och där bostadsmarknaden är svår. Sker en förändring kan SBO sälja fastigheterna som ingår i ett avtal. Förutom att besittningsskyddet ger viss säkerhet vill kommunen ha ett tillägg i avtalet där kommunen med förtur ges möjlighet att köpa fastigheten inom hyresperioden om det blir aktuellt.

Byggstart beräknas till sommaren och sker i två etapper. Hela byggprojektet beräknas vara klart sommaren 2017. Detta innebär också att fastigheten där förskolan Masken finns i dag ska säljas.

Slutgiltigt beslut tas i fullmäktige den 10 februari.

Statens bostadsomvandling

SBO medverkar till att bostadsmarknaden kommer i balans på orter med vikande befolkning och svag bostadsmarknad.

SBO köper kommunala fastigheter och utvecklar dem tillsammans med kommunen till en annan användning.

Mer läsning

Annons