Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens protest mot asylboenden

Kommunen protesterar mot Migrationsverkets planer på eventuellt asylboende i Hällefors. I skarpa ordalag påpekar kommunchef Ola Ström att man är beredd att bryta övrigt samarbete med Migrationsverket.

Annons
Vi har all anledning att tro att något asylboende kommer att hamna i Hällefors. Vilket vi motsätter oss, säger kommunchef Ola Ström.

Enligt uppgifter kommunen fått arbetar Migrationsverket tillsammans med flera olika aktörer om upphandling för asylboende för 150 personer i Hällefors.

– Vi vet inte var, inte vilka de privata aktörerna är. Vi tycker inte om modellen, accepterar inte att asylboenden öppnas utan att vi får ha ett ord med i laget, säger Ola Ström och tillägger att kommunen har ett löfte om dialog från Migrationsverket.

I ett skarpt brev till Migrationsverket klargör Ström för kommunens inställning, att man inte finner sig i tillvägagångsättet.

– Går man vidare med upphandlingen kommer våra övriga avtal med Migrationsverket sägas upp, gällande mottagning av personer med permanent uppehållstillstånd samt ensamkommande flyktingbarn, säger Ström.

Även om asylboendet är privat ställs krav på kommunen, för bland annat barnens skolgång.

– Kraven mot oss är hårda. Det är orättvist hur små kommuner och glesbygd hanteras i detta. Vi tar redan ett solidariskt ansvar gällande asylpolitiken. På det här sättet blir vi helt överkörda, säger Ström.

Mer läsning

Annons