Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunhusets "födelsedag" firades

Tio tårtor hade beställts. Det skulle räcka till minst 100 personer. Och folket kom verkligen också när det var öppet hus och födelsedagskalas för Hällefors kommunhus.

Annons
Tårtkalas. Och svenska flaggor. Kommunhusets första 75 år och Sveriges nationaldag firades på en och samma gång. Syskonen Malte, Agnes och Greta Larsson äter tårta på trappan till Medborgarkontoret i kommunhuset.

År 1939 invigdes det nybyggda kommunalhuset i Hällefors. Det var för 75 år sedan. Och när kommunen nu skulle fira Sveriges nationaldag så passade kommunen samtidigt på att fira sitt 75-årsjubileum för kommunhuset. Och hela Hällefors bjöds in.

Historien om ortens kommunhus började egentligen redan tio år tidigare, 1929. Då tillkom nämligen ett officiellt kommunalkontor med centraliserad förvaltning och detta placerades i det då nyuppförda polishuset.

– Innan kontoret i polishuset skapades hade kommmunens förtroendevalda sin expedition var för sig i sina hem, berättade Susanne Grundström (S).

Politiker och tjänstemän fanns förstås på plats när allmänheten hälsade på. Medborgarkontoret fungerade som kafé, mötesplats och utställningslokal. Hembygdsföreningen visade bildutställning på skärm. I plenisalen rullade ett bildspel och där fanns även gamla byggritningar för kommunhuset. Kommunalråden guidade runt besökarna på sin arbetsplats.

Och en tipsrunda med frågor om kommunen fanns det också.

– Vi passar samtidigt på att ge information om kommunen via tipsrundan, sade Elin Abelson, kommunikationsstrateg på Hällefors kommun.

Guidar på sin arbetsplats. Christina Johansson (M) var en av guiderna när kommunhusets jubileum uppmärksammades.
Mera tårta måste fram. Det kom många besökare och Anne Horneman (S) ser till att alla ska få fika.

Mer läsning

Annons