Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen sa ja till 15 flyktingbarn

Kostnader och kompetens diskuterades livligt när kommunstyrelsen till sist beslutade sig för att säga ja till 15 platser för ensamkommande flyktingbarn.

Annons

Migrationsverket får ett positivt besked på sin förfrågan om Hällefors kommun är beredd att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det rör sig om 15 platser, men kan handla om fler barn då det kan bli viss genomströmning.

Krävde kostnadstäckning

Ritha Sörling (S) som också är ordförande i bildningsnämnden krävde till en början att det i beslutstexten skulle framgå att man vill ha full kostnadstäckning för verksamheten. Hon hänvisar till bildningsnämndens beslut där detta betonats.

Kommunchef Lena Sahrbrom säger att mottagandet är kopplat till statliga bidragspengar och att tilldelningen är god. Kommunen förbinder sig inte heller för några långa tidsperioder av mottagande av ensamkommande flyktingbarn.

– Migrationsverket föreslår ett år och avtalet behöver inte förlängas, säger Sahrblom.

Ekonomin viktig

Christina Johansson (M) påpekar också att ekonomin i sammanhanget är viktig liksom att kommunen har en bra organisation som gör mottagandet bra.

Kommunstyrelsen ställer sig positiv till Migrationsverkets önskan. Ärendet kommer att komma upp ytterligare en gång i ks för att slutgiltigt behandlas i kommunfullmäktige i juni.

Mer läsning

Annons