Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompromiss gällande kommunhuset

Inget beslut i dag om kommunhusets rivning. Däremot är det klart att Formens hus byggs om för kommunens kontorsverksamhet. Beslutet fattades i en oenig kommunstyrelse.

Annons
Lars-Göran Zetterlund (C) är kritisk till förslaget att riva kommunhuset. Här diskuterar han med kommunens ekonomichef Jessica Jansson de kostnadskalkyler i förslaget kommunledningen tagit fram.

Det blev en kompromiss. Oenigheten var stor mellan majoritetspartierna S, M, GL, LPO och oppositionen V samt C. Även SD ställer sig tveksam till ett rivningsbeslut.

Ritha Sörling (V) framhåller att processen är omvänd när beslut om rivning fattas utan att kommuninvånarna över huvud taget har fått ett ord med i laget.

Kommunchef Ola Ström är noga i sin betoning att kommunledningen enbart har utgått ifrån vad som är mest kostnadseffektivt för kommunen.

- Inga andra värderingar har lagts in i förslaget. Vad vi vet är att kommunen har dubbelt så mycket lokalyta mot vad man behöver, säger Ola Ström.

Att renovera kommunhuset skulle enligt kommunens beräkningar kosta 36 miljoner kronor. Att ställa Formens hus i ordning till kommunens kontorsverksamhet skulle kosta 9 miljoner kronor. Tiden i sammanhanget är också en kostnad, i bland annat tomhyror.

- Jag har full respekt för pengarna, men förändringen i centrum är något som påverkar varje dag. Jag kan omöjligen ta ställning till rivning utifrån detta, säger Ritha Sörling som efterlyser skisser, ritningar och modeller för hur centrummiljön ska se ut.

Lars-Göran Zetterlund (C) är också kritisk till förslaget om att riva kommunhuset.

- Ett svårt och ångestfyllt beslut där det är mycket att ta i beaktande. Jag anser kommunhuset är långt mer stabilare och rejälare än Formens hus. Formens hus som för övrigt är roten till mycket elände, säger  Zetterlund och tillägger att det kanske finns möjlighet att behålla båda husen.

Zetterlund yrkade på återremiss, att ärendet går tillbaka och utreds ytterligare. Kanske det rent av går att sälja Formens hus.

Oenigheten var mycket tydlig. Majoriteten begärde ajournering, paus i mötet, för att prata ihop sig. Man kom tillbaka med en kompromiss. Fastighetsförvaltningen får i uppdrag att ställa Formens hus i ordning till ett nytt kommunhus. Däremot ströks punkten helt om avveckling/rivning av nuvarande kommunhus. Förvaltningen får också i uppdrag att påbörja processen gällande kommunens framtida centrummiljö. Där involveras kommunhusets framtid.

- En process som kommer att ta tid, kanske ett år. Här ska även kommuninvånarna involveras, säger Christina Johansson (M).

Oppositionen imponerades inte. Zetterlund stod fast vid sitt krav på återremiss. Hit sällade sig även Vänstern.

Kompromissförslaget röstades igenom av majoriteten.

Mer läsning

Annons