Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortlek – och spännande allvar

Alf Eklund missar inte gärna kvällarna då Bridgeklubben träffas. Nyligen korades han till Klubbmästare 2011 tillsammans med partnern Åsa Karlsson.

Annons
Kortkänsla. Både talang och känslan för kort är en förutsättning för att bli duktig i bridge. Alf Eklund har spelat i 65 år och tröttnar aldrig. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Medaljerna i vardagsrummets bokhylla talar sitt tydliga språk, både vad gäller intresset och tävlingsinstinkten. Kortspel har alltid fascinerat Alf och när han som 16-åring fick frågan i hembyn Bredsjö om han ville vara med och spela bridge var svaret givet. Sedan dess är han också fast i kortlekens fantastiska värld.

– Det är 65 år sedan och sedan dess har jag spelat vartenda år.

Tävlingsmomentet är det som gör bridgen intressant. Utmaningen och den spänning spelet ger tilltalar Alf. Han är en tävlingsmänniska och går alltid in för att vinna.

– I andra sammanhang, som med familjen, spelar jag andra kortspel också, men det är inget som slår bridgen.

Han beskriver bridgen som ett förfärligt svårt spel. Variationerna i budgivningen tar aldrig slut.

– Det som är rätt ena gången kan vara käpprätt åt skogen en annan. Det är just det som sätter prägeln på kortleken, säger han.

En bridgespelare måste ha huvudet på skaft och hålla ordning på lekens alla kort. Att ha kortsinne och viss talang är en förutsättning. En bra kommunikation med sin parner är ett måste.

– Utan ord, påpekar Alf.

För så är det. Vid spelbordet får spelarna inte prata om korten med varandra. Men i budgivningen ska motspelaren kunna räkna ut vad den andra kan sitta med på hand. Därefter gäller det att lista ut hur korten är fördelade hos motspelarna.

– Självklart kan man spela utan att vinna också. Bridge är ett fantastiskt sällskapsspel. Inom klubben har vi en härlig gemenskap och det betyder mycket. Vi har helt enkelt trevligt tillsammans.

Men visst vill Alf helst vinna, det erkänner han. En viss irritation infinner sig när han inser misstagen som lett till en sämre placering. Efter varje spelkväll går han igenom resultatet och analyserar kortens gång. Där ser han också vad som hade kunnat göras bättre.

– Förhoppningsvis lär man sig något. I bridge kan man aldrig bli fullärd och det är väl det som är charmen med spelet.

Lagspel. Det gäller att räkna ut vad partnern mitt emot har på hand men också vilka kort som motspelarna kan sitta inne med. Här möter Alf Eklund och partnern Åsa Karlsson motspelarna Benny Bjur och Gösta Skoog.
Kortlekarna. Alla spelkorten blandas före en tävling och placeras i särskilda brickor.
Partners. I bridge är det bra att ha en fast partner. Alf Eklund har spelat med Åsa Karlsson ett par år.

Mer läsning

Annons