Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt ökade omsorgskostnader

Kostnaderna inom kommunens omsorgsnämnd fortsätter öka och förvaltningschef Katarina Strömgren Sandh är allvarligt oroad. Nu krävs ytterligare krafttag för att få ekonomin i balans.

Annons

Underskottet i juni låg på 9,9 miljoner kronor. Efter sommaren hade kostnaderna ökat och underskottet likaså. I senaste prognosen för årets ekonomi inom omsorgsnämnden ligger underskottet på drygt 11,8 miljoner kronor.

– Jag blev allvarligt bekymrad när jag kom tillbaka efter semestern, säger Strömgren Sandh som samlade ledningsgrupp och nämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C) för en diskussion.

– Vi måste analysera varför detta sker och hur vi ska gå vidare, säger Strömgren Sandh.

Situationen underlättas inte av att man under oktober månad ser att kostnaderna fortsätter öka kraftigt. Förvaltningschefen ser mycket allvarligt på det ekonomiska läget och kostnadsutvecklingen. Hon bedömer att större ekonomiska åtgärder både på kort och lång sikt måste tas fram och genomföras.

– Det innebär ett tydligare och större fokus på ledning, säger Strömgren Sandh.

– Nämnden har länge varit kritisk till de ekonomiska uppföljningarna och prognoserna. Frågan är hur det kan slå så olika. Säkerhet är absolut nödvändigt, säger Ulrika Mellkvist.

Hon tillägger att nämnden är medveten om den svåra situation som uppstått och ger förvaltningschefen klartecken att fortsätta jobba för att hitta lösningar.

– Vi har hela tiden en dialog. Nu jobbar vi för att hitta andra rutiner och arbetsprocesser. I övrigt gäller det att hålla i och hålla emot, säger Mellkvist.

Ekonomin

Omsorgsnämndens budgetram för 2011 är 135,7 miljoner kronor. Det är en lägre budget jämfört med 2010 då den var 135,8 miljoner kronor.

År 2010 gjorde nämnden ett underskott mot budgeten på 7,3 miljoner kronor.

Ökade kostnader

Orsakerna bakom omsorgsnämndens ökade kostnader är att fler vikarier än planerat togs in under sommaren på grund av sjukdom bland personalen. En annan orsak är tomhyror, för bland annat Sörgården i Grythyttan. Avvecklingen har inte gått lika snabbt som planerat. Kostnaden för tomhyra har tidigare legat på kommunförvaltningen men överförts till omsorgsnämnden där den anses höra hemma.

Ökade kostnader för färdtjänst liksom åtgärder inom individ- och familjeomsorgen är andra orsaker.

Mer läsning

Annons