Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftverk inte längre fara för kanotister

En läns vid kraftverket i Svartälven ska öka säkerheten. Dessutom föreslås att upptagningsplatsen för kanoter flyttas uppströms. Dessa åtgärder är därmed tillräckliga, fastslår Mark- och miljödomstolen.

Annons
Paddla lugnt. Det är ingen fara att paddla vid Hällefors kraftverk enligt Mark- och miljödomstolen.

Det var efter en incident där några kanotister förra sommaren kom in i intagskanalen till Hällefors kraftverk som ärendet hamnade hos länsstyrelsen. När kraftverket är i drift är vattenströmmen där stark.

Länsstyrelsen kontaktade Fortum som driver verksamheten vid kraftverket. Fortum svarade med att de tänker sätta upp en läns för att försvåra passage in till intagskanalen. Dessutom föreslås att den kanotupptagningsplats som finns vid området flyttas 200 meter norrut. Det skulle innebära att kanotupptagningsplatsen flyttas uppströms om tågbron. Där är vattenhastigheten lugnare.

Ska se över situationenRegionförbundet, som ansvarar för kanotleden, ska nu se över situationen vid kraftverket. Därmed bestämde länsstyrelsen att inga ytterligare åtgärder skulle behöva ske i ärendet.

Den privatperson som har anmält incidenten ansåg dock att länsstyrelsens agerande inte alls var tillräckligt. Att ärendet inte handlade om klagomål på säkerhetsbrister utan framförallt om obefintliga skyddsanordningar. Länsstyrelsen borde ha gjort ett tillsynsbesök på platsen och dokumenterat detta med protokoll och med fotografier, ansåg anmälaren.

Länsstyrelsens beslut överklagades därför till Mark- och miljödomstolen som nu, i ett domslut, avslår överklagandet. De åtgärder som länsstyrelsen har gjort räcker, anser domstolen. Någon överhängande fara för personskada, om en kanotist trots allt tar sig in i inloppskanalen, anses inte föreligga då en gallergrind finns i slutet av inloppskanalen.

Mer läsning

Annons