Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav från Hällefors om Genvägen

Kommunstyrelsen kräver att Länstrafiken tar ett större ansvar för Hällefors utveckling. Detta med hänvisning till nedläggningsbeslutet av Genvägen.

Annons
Snart slutåkt från Hällefors? Människor väntar på perrongen i Hällefors på tåget från Kristinehamn. Snart passerar det dock bara godstrafik, som tåget på bilden, förbi Hällefors.

Den 19 juni slutar persontågtrafiken mellan Kristinehamn-Ludvika, med stopp i Grythyttan, Hällefors, Bredsjö och Ställdalen, att köras. Anledningen är att Rikstrafiken inte längre ger statsstöd till trafiken.

– Med bättre marknadsföring och med övergången till eldriva lok, som snart är möjlig när hela sträckan är elektrifierad, är den här tågtrafiken oerhört viktig för kommunens utveckling, säger Lars-Göran Zetterlund (C), vice-ordförande i kommunstyrelsen.

Enligt en rapport från Rikstrafiken anses Hällefors vara den kommun som är mest beroende av linje 75 (Genvägen) för såväl arbets- som skolpendling, bland annat på grund av Hällefors geografiska läge i ”kollektivtrafikskugga”.

Nu har hela kommunstyrelsen ställt sig bakom ett brev med adress Länstrafiken i Örebro. Kravet är att regionala parter, som Länstrafiken, agerar för att säkerställa att Hällefors kommun och Örebro län kan utvecklas på lika villkor.

Mer läsning

Annons