Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativt skapande får en skjuts framåt

En hyllning till landsbygden och betoningen på dess betydelse. Bergslagsspelen är ett fyraårigt samarbetsprojekt där kulturen och kreativt skapande får en central roll.

Annons
Musiken bär. Musikgruppen Kuntera har utgjort en stor inspirationskälla till manusförfattaren Torbjörn Säfwe som skrivit Bergslagsdansen. En scenföreställning där musiken är den bärande delen och som ska uppföras i Södra hyttan nästa år inom projektet Bergslagsspelen. I gruppen ingår Hasse Östman, Helena Backius, Jan Friman, Stefan Backius och Örjan Fredriksson.

Musiken ljuder i skogen. Det gamla hyttområdet med sin historia från början av förra seklet utgör kuliss för musikgruppen Kuntera. Här ska scenkonstverket Bergslagsdansen uppföras nästa sommar. Ett drömspel skrivet av författaren Torbjörn Säfwe. Det är kickoff för projektet och engagerade samlas i Södra hyttan.

Verket ingår i det större fyraåriga projektet Bergslagsspelen som involverar förutom Hällefors även kommunerna Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg. En satsning på kulturellt skapande inom teater, musik och dans.

Syftet är att skapa tillväxt och utveckling inom olika kulturområden i norra länsdelen som i sin tur ska öka områdets attraktionskraft, för såväl boende som besök.

Först ut bland kommunerna i projektet är Hällefors och arbetet inleds med en teaterfestival i oktober i Bredsjö.

– Förhoppningen är att inspirera alla som vill vara med. Vi vill locka fram kreativiteten hos invånarna, säger Jenny Eknor, Studiefrämjandet.

Alf Wikström, Bredsjö kulturkooperativ, är regissör och berättar att musiken är den bärande delen i Säfwes verk där musikgruppen Kuntera utgjort en inspirationskälla.

– Tanken att vi alla är världsmedborgare är också en bärande idé, säger Alf Wikström och ger en glimt in i den planerade scenföreställningen.

– Som är en hyllning till livet, men också till landsbygden. Man kan lägga ner skolor och lanthandlar, vi reser oss iallafall. För landsbygden behövs.

Hållbarheten är ytterligare en dimension i scenbygget.

– Så långt det är möjligt kommer vi på alla nivåer att jobba med återvunnet material, säger Alf.

Musiken och dansen är central men på ett nytt sätt.

– Det blir definitivt inget historiskt traditionellt bygdespel. Vi jobbar utifrån helt andra tankar, framhåller Alf.

Torbjörn Säfwe har gett mycket fria händer i det kreativa skapandet som nu tar fart, men följer processen på nära håll. Han lovordar miljön där spelet ska sättas upp.

– Scenografin finns redan här, gratis, genom platsens unika miljö. Härifrån ska människor inte gå på hälarna, utan dansande på tårna, säger han.

I ett inledande

skede har projektet stötts ekonomiskt av Leader Bergslagen. Det första projektåret beräknas kosta 1,3 miljoner kronor.

– Pengarna är alltid den största stötestenen. Viljan, kraften och energin finns alltid. Även om vi får ekonomiskt stöd kommer det att krävas mycket ideellt arbete, säger Alf.

Bjuder upp. Sven Eriksson och Ester Brekhof dansar vals i skogskanten. Dansen är ett viktigt inslag i scenföreställningen Bergslagsdansen.
Författaren. Torbjörn Säfwe har skapat drömspelet Bergslagsdansen som han hoppas ska få andra att också vilja dansa.
Kulturen bär. Ett kulturellt samarbetsprojekt i norra länsdelen ska bli en drivkraft för en mer levande landsbygd. I Södra hyttan planeras nu Bergslagsspelen.
Lägg ner skolor och lanthandlar. Vi reser oss i alla fall. Landsbygden behövs, säger Alf Wikström, Bredsjö kulturkooperativ.

Bergslagsspelen

Projektägare för Bergslagsdansen är ABF Örebro, Studiefrämjandet Örebro, Bredsjö Kulturkooperativ, Örebro länsbildningsförbund samt Amatörteatersamverkan i Örebro.

Samarbetspartners

i projektet är Bredsjö-Hällefors arbetarteater, Musikgruppen Kuntera, kommunerna Hällefors, Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg, Nora amatörteatersällskap, Naturskyddsföreningen, Hopajola, Fröjdans, Finnstigen och Stadra sommarscen.

Projektet ska

vara gränsöverskridande och öka det demokratiska inflytandet enligt de mål som satts upp. Människor med olika bakgrunder ska kunna mötas.

Tanken är också att projektet ska engagera många människor, föreningar, organisationer och på annat sätt lokalt förankrade krafter.

Projektet ska vara en samhällsekonomisk stimulans och befrämja folkhälsan.

Mer läsning

Annons