Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ks-ledamöter får större ansvar

Kommunens budget för 2015 måste justeras. Den nya politiska organisationen är huvudorsaken. Nu är det kommunstyrelsen som ska fördela alla pengarna.

Annons

Vid årsskiftet försvann bildnings- och omsorgsnämnd för att ge plats åt utskott som övertar arbetet. Utskotten (allmänna, bildning, omsorg) har ingen beslutanderätt och ligger direkt under kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen får en klumpsumma på drygt 364,4 miljoner kronor som politikerna ska fördela till de olika verksamheterna.

I fråga om pengar konstateras att kommunen får 375,7 miljoner kronor i skatter och generella statsbidrag för 2015. Det är något lägre än beräknat, vilket innebär något mindre – 2,8 miljoner kronor – att fördela.

Kommunekonom Jessica Jansson förklarar att nettosumman, pengarna som delas ut, inte skiljer sig nämnvärt. Här finns ingen dramatik.

Men ett helt nytt arbetssätt har införts med den nya politiska organisationen. I februari kommer fullmäktige att fastställa kommunstyrelsens budgetram. Majoriteten har lagt fram sitt förslag. Vänstern förväntas komma med ett eget budgetförslag liksom Centern.

I mars ska kommunstyrelsen presentera fördelningen.

– Fullmäktige ska jobba med visioner och målsättningar, besluta om reglementen och måldokument. Ha de större perspektiven och inte peta i detaljer. Kommunstyrelsen får sköta detaljerna, hur resurserna fördelas, säger Jessica Jansson och konstaterar att ks-ledamöternas ansvar är mycket större i dag.

– Budgeten för 2015 togs redan i maj förra året. Lång tid har gått och förändringar har skett. Det är viktigt att titta på hur det ser ut i dag, vad som ska prioriteras, fortsätter hon.

Hänsyn ska tas till ökat behov inom äldreomsorgen samt inom förskola och grundskola.

Hela organisationen bygger på att ha koll på ekonomin. Där blir ks spindeln i nätet med uppdraget att se helheten.

– Styrningen blir enklare nu, kan gå snabbare. Tidigare förvaltningar var tvungen att gå till fullmäktige för att begära mer pengar. Man kunde också få upplevelsen att verksamheter ställdes mot varandra.

Nu sitter alla beslutsfattare definitivt i samma båt.

Med en ny politisk organisation krävs även att tjänstemannaorganisationen görs om. Arbetet pågår.

– Vi har bara en förvaltning – kommunstyrelsens. En förvaltningschef – Ola Ström. Bildning- och omsorgsförvaltning försvinner – men vad avdelningarna ska kallas är inte klart än. Förvaltningscheferna har kvar sina chefsroller men får andra titlar. Det ska förhandlas fackligt.

– Allt måste hänga med i förändringen. Inget är som tidigare och symboliskt är det viktigt att signalera detta, säger Jessica Jansson.

Mer läsning

Annons