Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturfest i Södra hyttan

Hyttdreva blir en ny gränsöverskridande kulturfest i Södra hyttan. Premiären sker i augusti med förhoppningen att bli årligt återkommande.

Annons
Många hittar redan till Södra hyttan och det känns naturligt för medlemmarna i ideella föreningen Södra hyttområdets idéförening att ordna en kulturfest. I augusti är det premiär för ett arrangemang man hoppas ska bli årligt återkommande.

Bakom arrangemanget står Södra hyttområdets idéförening, SHOIF. Hyttdreva ska sätta kulturen i fokus men också människors engagemang. Syftet är att öka det lite ovanligare kulturutbudet i norra länsdelen och få människor att engagera sig såväl på scenens om i själva festen. Hyttdreva ska bli en mötesplats över alla gränser.

Region Örebro sade nej till ansökan om 90 000 kronor i bidrag, men det stoppar inte SHOIF.

– Vi kör ändå. Kanske helt galet, men det är så otroligt viktigt. Vi lever efter idén att få människor att mötas, växa och ge unga möjligheter att leva sina förväntningar, säger Stefan Backius i arbetsgruppen.

Mycket arbete krävs och allt sker på ideell basis.

– Förhoppningen är att vi får stöd från Hällfors kommun och vi har en del sponsorer som ställer upp, säger Backius.

Han är hoppfull och ser fram emot kulturfesten som innehåller scenframträdanden, workshops och seminarier bland annat. En öppen scen för spontana musikframträdanden är också planerad.

– Känns naturligt att gå vidare med en kulturfest. Hyttruinen har blivit en plats folk redan hittar till. Vi har bokloppis, galleri, spa och mycket mer sedan tidigare. Nu tar vi anlägngingen ett steg vidare.

Att föreningen gör detta har en enkel förklaring enligt Backius:

– Vi gör detta för att vi vill att det ska hända bra saker där vi bor. Vi värnar helt enkelt om vår egen trakt. Vi vill visa att människor oavsett ursprung eller bakgrund har så mycket gemensamt. Kulturen, musiken, blir ett sätt att komma samman.

Någon festival i traditionell mening är det inte frågan om.

– Ett maxtak på 200 biljetter är satt. Vi vill hålla en viss nivå för att uppnå kvalité, skapa en intim stämning och undvika köbildande. Målet är att få en närhet mellan besökare och artister, säger Backius.

Arbetsgruppen är i full färd med att sammanställa programmet. Något det finns anledning att återkomma till.

Hyttdreva

Namnet Hyttdreva är hämtat från den gamla Drevdansen som var en traditionell manifestation med rötter i den gamla bergsmanskulturen. Drevan - drevöl eller drevdans - anordnades i gamla bergsmanshyttor varje år när man blåste ner masugnen. Fest för hela bygden ordnades.

Dreva kan ha flera betydelser, men en synonym är att täta. Från Södra hyttområdets idéförening vill man tolka ordet dreva som att driva ut det onda, driva fram det goda och täta sprickorna i gemenskapen.

Drevdansen, hyttdrevan, var en årlig tradition med fest för hela bygden. På hyttbacken låg produktionen, järnet, och en ny årscykel väntade. På liknande sätt säger sig SHOIF årligen vilja sammanfatta, reflektera, samlas i festligheter och gå mot nya mål och utmaningar.

Mer läsning

Annons