Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolans personalskriver till politikerna

Nu skriver också kulturskolans personal till kommunstyrelse och fullmäktige. Även de är oroliga att kulturämnena ska bli marginaliserade om kulturskolan inlemmas helt i grundskolan.

Annons
Kulturskolans personal, här Brita Sandewall Eklund och Fredrik Englund, befarar att kulturämnena blir marginaliserade om kulturskolan inlemmas helt i grundskolan.

På tisdag tar kommunstyrelsen upp frågan om revidering av kulturskolans reglemente. Beslutet ligger till grund för om förslaget till ny skolorganisation ska kunna genomföras som planerat. Den nya organisationen innebär att kulturskolan inlemmas helt i grundskolan från 1 juli i år.

Kulturskolans personal säger i ett brev till kommunen att de anser frågan ska återremitteras. De är oroliga för att kulturämnena (bild, musik, dans och drama) inte får den plats i undervisningen som de har i dag. Särskilt oroar man sig för att ämnena dans och drama, som inte är egna ämnen på skolschemat, ska marginaliseras. Förslaget som ligger anser man vara otydligt på den punkten.

– Redan nu ingår drama som ett moment i ämnet svenska liksom dans skall ingå i ämnet idrott. Innan man går in och ändrar kulturskolans reglemente bör det tydligt klargöras vem som skall undervisa i dessa ämnen och i hur stor omfattning, skriver Brita Sandewall Eklund som är talesperson för personalgruppen.

Att säga att utbildade pedagoger ska sköta undervisningen räcker inte anser kulturskolans personal. Även grundskolelärare faller under kategorin, men Sandewall Eklund påpekar att skillnaden på infallsvinkel och erfarenhet är stor mellan de olika grupperna.

Om inte ett klargörande för framför allt dans och drama sker upplever kulturskolans personal stor risk att kompetensen inom ämnena försvinner. Det menar man blir ett hårt slag mot Hällfors som kommun.

Mer läsning

Annons