Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvällsöppet dagis på försök

Inget nattis, men kvällsöppet under en försöksperiod kan bli verklighet på sikt. Det är ett förslag inom bildningsnämnden.

Annons

I höstas fick bildningsförvaltningen i uppdrag att utreda behovet av barnomsorg på obekväm tid, det vill säga kvällar och nätter. Förvaltningschef Tina Lanefjord sa då att det förmodligen är en tidsfråga innan det är obligatoriskt i alla kommuner.

Kommunen sökte och fick i fjol 17 546 kronor i stimulansbidrag från Skolverket för införandet av den här typen av barnomsorg. Pengarna motsvarar fem platser.

Den utredning som genomförts av bildningsförvaltningen visar att behovet av nattis i dagsläget inte är tillräckligt stort för ett införande. Ett fåtal familjer har aviserat att de behöver barnomsorg på natten. Däremot har familjer problem att lösa barnomsorg kvällstid enligt undersökningen. Tillräckligt många har sagt sig behöva detta att en insats från kommunen är motiverad. En lämplig sluttid skulle enligt utredningen vara 21.30.

Kostnaden för kvällsöppen barnomsorg beräknas till cirka 1 000 kronor för varje förlängd kväll. För en tremånaders-period skulle det innebära 60 000 kronor.

Förvaltningens förslag är att ta fram förslag på villkor och förutsättningar för en försöksperiod med kvällsöppet fram till kl 21.30. Ärendet tas upp av nämnden 5 februari.

Mer läsning

Annons