Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkorådsval anmält till Domkapitlet

Grythyttelistan blev den största valgruppen i kyrkofullmäktige i Grythyttan efter valet. Men när platserna till kyrkorådet fördelades fick GL bara 2 av de 7 platserna. Nu begär GL beslutsprövning hos Domkapitlet.

Annons

GL anser att valet till kyrkorådet inte gick rätt till i kyrkofullmäktige.

– Det är två saker vi reagerar emot. Dels att vi i Grythyttelistan inte själva fick bestämma vilka personer som skulle företräda oss i kyrkorådet. Dels att vi begärde proportionellt val till kyrkorådet vilket inte skedde, säger Sture Beckman (GL).

Grythyttelistan anser dessutom att Carl Jan Granqvist, Borgerlig samling, borde ha fått fortsätta som ordförande i kyrkofullmäktige. Granqvist har suttit på den posten tidigare på ett S-mandat. Till ny ordförande valdes i stället Ewa Lindqvist från Borgerlig samling.

Carl Jan Granqvist var tillfrågad innan kyrkovalet 2013 om han ville sitta som ordförande en period till vilket han hade sagt ja till.

– Jag var beredd att fortsätta som ordförande. Men sedan genomfördes på kort tid två möten med mycket kort varsel som jag inte hade möjlighet att närvara på och därefter fick jag veta att jag inte var aktuell som ordförande längre, säger Carl Jan Granqvist till NA.

Om detta beslut säger Granqvist:

– Det är ett konstigt agerande att inte i god tid ge mig chansen att närvara på mötena, men nu är det bara att finna sig i att så här har de beslutat.

Det var i december 2013 som fullmäktige träffades för att göra val till kyrkorådet för den kommande mandatperioden. Rådet består av totalt 8 platser varav en plats är vikt åt kyrkoherden.

En förändring på arenan hade nu inträffat efter kyrkovalet i september. Tidigare var det Socialdemokraterna och Borgerlig samling som var de enda två aktörerna. Nu klev även Grythyttelistan in i fullmäktige. Och GL tog 6 av de totalt 15 mandaten till fullmäktige. S fick 4 och Borgerlig samling 5.

I samband med att val till kyrkorådet för de kommande åren skulle ske meddelade Socialdemokraterna och Borgerlig samling att de nu samverkar i en valkartell.

– Enligt det proportionella valsättet skulle vi ha tre av platserna i kyrkorådet vilket vi påpekade i fullmäktige. Och vi ville även själva välja våra företrädare till kyrkorådet, men det bestämde majoriteten åt oss, säger Beckman.

Grythyttelistan bestämde sig för att begära beslutsprövning hos Domkapitlets Prövningsinstans i Västerås. Där ligger frågan nu för bedömning.

Kyrkofullmäktiges nya ordförande Ewa Lindqvist vill inte diskutera med NA om ordförandeskapet och varför Carl Jan Granqvist inte fick sitta kvar. Vad gäller om valet till kyrkorådet gick korrekt till vill Lindqvist återkomma.

– Jag avvaktar med kommentarer till media till Domkapitlet sagt sitt. När Domkapitlet lämnat ett utlåtande så får vi lyssna på vad de säger och då besluta hur vi agerar, säger Ewa Lindqvist.

Det Domkaptitlet ska ge ett utlåtande om gäller enbart om valet till kyrkorådet skedde korrekt, inte om valet av ny ordförande i kyrkofullmäktige. Grythyttelistan anser att valet till kyrkorådet strider mot kyrkoordningens regler om proportionellt valsätt.

Mer läsning

Annons