Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga vattennivåer i Norrälgen upprör

I april berättade NA om hur vattennivån i sjön Norrälgen hade sjunkit kraftigt. Boende vid sjön vittnade om en nivåsänkning av sjöns vatten på 2-3 meter. Nu talas det om sinande vattenbrunnar intill sjön.

Annons

– Vi fick in en anmälan om låga vattennivåer i Norrälgen i våras och begärde därför in uppgifter på vattennivåerna i sjön från januari till april 2013. Den lägsta uppmätta nivån var under perioden 27 centimeter över tillåten lägstanivå, berättar Leif Gustafsson på länsstyrelsen.

– Bestämmelserna som gäller enligt tillståndet hade följts. Därmed skedde ingen åtgärd från länsstyrelsen.

Vattennivån kontrollmäts en gång i veckan. Att sjöns vattennivå påverkar tillgången på vatten i brunnar intill sjön är inte självklart, enligt Gustafsson.

– Vattnet i brunnarna påverkas av grundvattennivån, men grundvattennivån påverkas av fler faktorer än bara av vattennivån på sjön, säger Gustafsson.

Hällefors kommunalråd, Annalena Järnberg (S), har nu skrivit ett brev till Karlskoga Energi och Miljö som ansvarar för verksamheten i Norrälgen. Problemen för fastighetsägare vid Norrälgen med sinande dricksvattenbrunnar lyfts fram i brevet.

Länsstyrelsen har tagit del av brevet, men om myndigheten kommer att agera i ärendet är inte bestämt.

– Det kan bli så att vi begär in uppgifter på vattennivåerna för Norrälgen även för sommarmånaderna. Men vi har inte tagit ett sådant beslut i nuläget, säger Gustafsson.

Tillstånd för att driva verksamhet för vattenkraft beviljas av domstol, numera av Mark- och miljödomstolen. Tillståndet, den så kallade vattendomen, för Norrälgen är från år 1958. I den finns angivet lägsta och högsta tillåtna vattennivå för sjön. Länsstyrelsen utövar tillsyn att tillstånd följes. Ska ändringar i en vattendom ske är det en fråga som ska till domstol.

Karlskoga Energi och Miljö

kommer att fortsätta sin verksamhet vid kraftstationen i Sikfors och i Norrälgen precis som tidigare, enligt Anders Johansson, produktionsansvarig för vattenkraft på företaget.

– Verksamheten regleras i vattendomen och vi håller oss inom tillåtna nivåer enligt domen och vi har inga planer på att förändra vår verksamhet i Sikfors och Norrälgen. Dessutom påverkar vår verksamhet andra aktörers, som Fortums och Eons, verksamheter nerströms i Svartälven. I älven finns ett flertal tappningsställen som regleras i vattendomar.

– Vi är också av den åsikten att nivån på sjön inte påverkar vattenbrunnarnas tillgång på grundvatten.

Den låga vattennivån i Norrälgen i vintras sades bero på en försenad vårflod.

– Ja, det var en ovanligt sen och liten vårflod. Men vattennivån i Norrälgen återställdes till godkänd nivå för urtappning vecka 18–19, säger Johansson.

Mer läsning

Annons