Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägenheter poppis bland turisterna

Femtiotalslägenheterna i Hällefors är populära. Intresset är mycket stort hos såväl turister utanför Sveriges gränser som inom berättar Julia Hermansson på Hällefors turistbyrå.

Annons
Hög igenkänning. Jessica Grimwood, London, blir också nostalgisk. En hel del stämmer överens med äldre tider i hennes hemland. Hon och maken Terry är på besök hos en vän från London som köpt hus i Kopparberg och passar på att uppleva mer av trakten, historien och se hur folk levt. Bild: Maria Andréasson

Två par, från Stockholm respektive London, möter upp Benny Sörensen utanför lägenheterna vid Mästarnas park denna dag. I den ena bodde familjen Andersson, en ganska tidstypisk arbetarfamilj med tre barn där han jobbade på verket och hon deltid i butik. I grannlägenheten huserade den mer välbärgade stadsarkitekt Sundström med hustrun Inger som var skolsköterska.

– Lägenheterna har god status, säger Benny. Inte minst för den äldre generationen är de en riktig nostalgikick. Men det är många som saknar Formens hus, det märks på frågorna.

– Titta, DDT, utbrister Sara Hampus när hon kikar in i städskåpet. Hon är på plats tillsammans med maken.

– Jag har själv varit här en gång tidigare, och det är oerhört spännande att komma tillbaka, säger hon.

Förutom lägenheterna som vissa dagar lockar hela busslaster, medan andra dagar endast får enstaka ströbesökare, är naturen kring Hällefors uppskattad. Populära aktiviteter denna sommar är kanotpaddling på Svartälven, vandring på Silverleden/Bergslagsleden, cykling på Hjulsjös mountainbikeleder, besök i naturreservat och fiske.

Guidar i nostalgi. Benny Sörensen har fått ta del av många minnen från besökarna i utställningslägenheterna.
Modern dåtid. För några år sedan var det helt ute med 50-tal, nu dyker möblerna upp i nytappning i möbelhusen. Så här kunde det se ut på riktigt när det begav sig.
Återbesök. Sara Hampus, Stockholm, fick mersmak vid besöket 2007.

Femtiotalslägenheterna

Femtiotalslägenheterna intill Mästarnas park i Hällefors invigdes hösten 1999.

Det är många i ortsbefolkningen samt hembygdsföreningen och ABF som har bidragit med tidstypiska möbler och prylar till utställningslägenheterna som visas varje eftermiddag.

Tillsammans med Formens hus har lägenheterna varit en turistmagnet under åren. I mars förra året begärdes dock Stiftelsen Formens hus i konkurs med närmare 8 miljoner kronor i skulder.

Konkursen väntas vara avslutad i höst, detta sedan ett par tvister har försenat avslutet. Bland annat uppstod tvist om vem som äger 50-talslägenheterna - kommunens fastighetsbolag eller konkursboet.

Stora delar av Formens hus designsamlingar har auktionerats ut på Bukowskis.

Mer läsning

Annons