Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkande färger och form

Linjer, färg och form kan vara läkande. Det framhåller konstterapeut Petra Janensch som öppnar dörrarna till sin egen ateljé och låter besökare testa.

Annons
Kraftfullt. Konstterapi kan locka fram kreativa krafter hos människor tror terapeuten Petra Janensch. Hennes egna bilder är exempel på tekniker och resultat inom konstterapin. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

På bordet står färger uppdukade liksom penslar och papper.

– Att måla, teckna eller jobba med lera påverkar människan på olika sätt. Det kan vara en glädje att ge sig i kast med färger.

Petra doppar penseln i den röda färgen och fyller delar av pappret.

– Det är inte frågan om att skapa ett konstverk. Här behövs inga förkunskaper. I konstterapi är inte motivet målet utan processen, vägen dit.

Hon tar ett steg bakåt och betraktar färgerna hon målat.

– Nu kan jag fundera över vad det kan föreställa och sedan jobba vidare.

Självläkande krafter

Det är med glädje och uttrycksfullhet som Petra jobbar. Hon vill visa en möjlighet att ge uttryck för något som finns inombords. På så sätt tror hon att människans egna självläkande krafter kan aktiveras.

Hon kommer ursprungligen från Potsdam i Tyskland, men flyttade till Sverige och Grythyttan 2010. Hon är utbildad arkeolog, har jobbat med barn inom förskola, men utbildade sig senare till konstterapeut.

Livskris

– Jag har alltid varit konstintresserad, tyckt om att måla och rita. Men det var i samband med en livskris jag upptäckte det terapeutiska i konsten.

Nu vill hon dela med sig till andra. Petra öppnar sin ateljé på söndag i centrala Grythyttan dit hon bjuder in människor att själva prova på att uttrycka sig genom färg och form.

– En förhoppning är att kunna ha ateljén öppen några timmar i veckan för de som är intresserade, men också att ordna kurser eller träffar för både barn och vuxna.

Mer läsning

Annons