Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen vill ha möte om Björskogsnäs

Länsstyrelsen i Örebro vill ha ett möte med Hällefors kommun angående Björskogsnäs.– Frågan är mer komplicerad än vi först trodde, säger naturvårdsbiolog Michael Andersson.

Annons
Höga värden. Länsstyrelsen ser det som en fördel att naturreservatet Björskogsnäs även i fortsättningen ägs av kommunen. Området har stora biologiska och kulturella värden som ses av över 10 000 besökare årligen.

I oktober förra året skickade Klas Malmström, fastighetsekonom på Hällefors kommun, ett mejl till länsstyrelsen i Örebro angående Björskogsnäs. Malmström frågade bland annat om kommunen kan sälja hela området eller stycka av tomtmark till försäljning.

I kommunstyrelsen förespråkade moderaterna försäljning medan socialdemokrater och vänsterpartiet helst ser att området stannar i kommunens ägo. Nu utreds försäljningsmöjligheterna för att hålla alla dörrar öppna.

Överraskning

Att kommunen överväger försäljning överraskade tjänstemännen på länsstyrelsen. Några enkla svar gick dock inte att ge. Enligt regelverket är det tillåtet att sälja ett naturreservat, men länsstyrelsen har i just det här fallet synpunkter. Nu vill man ha ett möte med ansvariga på kommunen för att diskutera Björskogsnäs vidare. Även Naturvårdsverket har kopplats in i ärendet.

– Vi vill veta vilka planer kommunen har, hur långt man kommit i försäljningstankarna, säger Michael Andersson och tillägger att man från länsstyrelsen sida vill att ärendet blir ordentligt beslyst.

Från länsstyrelsens sida, säger Andersson, anser man att överenskommelsen med kommunen från 2006 är bra, att länsstyrelsen förvaltar området och skyddar naturvärdena och kommunen ansvarar över byggnaderna.

Knepig situation

Byggnaderna som finns i reservatet gör situationen knepig konstaterar länsstyrelsens naturvårdsbiolog Åsa Forsberg.

– Det är viktigt att skötseln av området fungerar smidigt i samarbete med markägaren. Det är ett historiskt landskap med byggnader mitt i reservatet. De har stor betydelse för helheten. Det är oklart vilka regler som gäller för avstyckning.

– Vägen går tätt intill husen och tomterna. Det behöver inte vara ett problem, men vi vet inte vem som kan bli köpare vid en eventuell försäljning och vad det kan innebära, säger Michael Andersson.

Engagemanget från kommunen med tidigare planer på naturrum och kafé i området har tilltalat länsstyrelsen.

– Frågan är om vi kan hjälpa till mer. Länsstyrelsen har redan gett bidrag till renoveringar av husen i området, för att bevara ett kulturlandskap. Vi vill diskutera samarbete och olika alternativ till försäljning.

Mötet med kommunen kommer att hållas i februari.

Björskogsnäs

Naturreservatet Björskogsnäs bildades 1973. Området är 15 hektar stort och ligger på en udde vid sjön Torrvarpen, strax utanför Grythyttan.

Hällefors kommun köpte området 2006 för 1,5 miljoner kronor av Bergvik skog. Naturvårdsverket betalade hälften.

I en utredning konstaterar kommunen att underhålls- och reparationskostnaderna för byggnader i området beräknas till 950 000 kronor. Då är omläggning av tak, som bör göras inom en tioårsperiod, inte inräknat.

Mer läsning

Annons