Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt kommunen överta Formens hus skulder"

Låt kommunen överta stiftelsen Formens hus alla skulder. Det föreslår nu en arbetsgrupp för Formens hus.
Stiftelsens skulder beräknas vara minst 5,9 miljoner kronor.

Annons
Formens hus i Hällefors.

Kommunstyrelsen begärde nyligen en omedelbar återbetalning av det lån på 400 000 kronor som stiftelsen fått tidigare i år. Och kommunstyrelsen bestämde samtidigt att Formens hus inte skulle få något verksamhetsbidrag.

Men stiftelsen har inte råd att betala tillbaka pengarna, inte utan att i så fall sälja delar av de designsamlingar som finns i huset.

Motförslag

Nu har en arbetsgrupp för Formens hus, där bland annat Ritha Sörling (S) ingår, formulerat ett motförslag som ska presenteras för kommunstyrelsen och stiftelsens styrelse. I stiftelsens styrelse ingår Hällefors kommun, Svensk Form och Svensk industridesign.

– Vi föreslår att kommunen övertar stiftelsens samtliga skulder och att kommunen får egen majoritet i stiftelsens styrelse. När sedan stiftelsen är skuldfri ska den klara sig själv, berättar Sörling.

Lån på 5,5 miljoner

Exakt hur stora skulder stiftelsen har ska utredas, men förutom nämnda 400 000 kronor finns ett lån på 5,5 miljoner kronor som stiftelsen, med kommunen som borgensman och med kommunfullmäktiges godkännande, tog år 2006.

– Vi vill att stiftelsen driver designutbildningen Fidu och att designsamlingarna hålls intakta. Däremot ska stiftelsen ges möjlighet att hyra ut designsamlingarna för att få inkomster.

Vill hitta lösning

Den 24 maj ska förslaget presenteras för kommunstyrelsen och den 26 maj ska stiftelsens styrelse diskutera förslaget.

– Vi vill hitta en lösning för Formens hus och hur vi än gör så går det inte utan att det blir kostnader för kommunen, säger Ritha Sörling.

Mer läsning

Annons