Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekfullt i skidspåren med I ur och skur

– Inga svåra spår för mig, konstaterar Smilla Liodden och stakar sig fram vid Hurtigtorpet där I ur och skur-förskolan ordnar skidtävling.

Annons
Stakar på. Astrid Eriksson på förskolan Ur- och skur vid Hurtigtorpet i Hällefors har det rätta greppet och skidar på mot mål. Skidor åker hon mest varje dag på förskolan, men inte alltid med en nummerlapp.

– Kör så det ryker! uppmuntrar en av förskollärarna när alla skidor är på.

Ett lätt snöfall inramar dagen och barnen ger sig snabbt i kast med de nydragna skidspåren. Nummerlapparna vittnar om att det är en lekfull tävling och efter loppets bana bjuds på varm saft.

För barnen är det vardag att åka skidor, men i dag görs lite extra med start och målgång. Adrian Trygg gör sig ingen brådska vid saftkontrollen. På frågan om det smakar gott blir svaret kort och gott:

– Mmmm.

Och så bär det iväg igen.

Förskolan I ur och skur har som namnet vittnar om sin verksamhet i huvudsak utomhus. Gruppen har tillgång till lokaler vid Hurtigtorpets anläggning.

– Vi äter inne om inte vädret tillåter något annat. Och visst går vi in om det är för eländigt ute, säger Victoria Spelkvist i personalgruppen.

Ur och skur är kopplat till Friluftsfrämjandet där personalen fått utbildning.

– Jämfört med andra förskolor är våra barn mer sällan sjuka, konflikterna är färre, bullernivån lägre liksom stressen, säger personalen och påpekar att här är för mycket inne- och stillasittande ett icke-problem.

– Kommunen ska vara stolt över den här verksamheten, framhåller personalen.

Mer läsning

Annons