Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Letar ny strukturpå omsorgsnämnd

Tydligare mål och bättre ledning krävs för att omsorgsnämnden och dess förvaltning ska fungera. Britt Marie Strandahl är tillförordnad förvaltningschef med uppgift att hitta de nya strukturerna.

Annons

Verksamhetsmålen för omsorgsnämnden ska i vissa delar skrivas om. Britt-Marie Strandahl konstaterar att nuvarande styrsystem delvis är otydligt och ger utrymme för tolkningar.

– Det innebär att nämnden inte har den nödvändiga styrningen som nuvarande ekonomiska läge kräver, framhåller Strandahl.

Hon anser att tjänstemän och politiker varit alltför sammanflätade. Rollerna har blivit otydliga. Vidare påpekar Strandahl att man måste gå från detaljstyrning som ofta förekommer till att få en målstyrd verksamhet.

Nämndordförande Ulrika Mellkvist (C) håller med.

– Vi har gått i en snårskog utan en enda kostig.

Mellkvist efterlyser tydlighet, bättre ledning och strukturer. Att omarbeta nämndens verksamhetsmål blir ett led i den omstrukturering av arbetet totalt inom omsorgens verksamhetsområde som Strandahl anser vara nödvändigt. Hon ska ta fram en plan för hur arbetet ska bedrivas och förhoppningen är att det nya arbetssättet ska kunna tillämpas från 2012.

– Mitt uppdrag är sagt ska ske i förvaltningsperspektiv, men jag måste också titta på frågorna i kommunperspektiv, se helheten.

Efter vägen ska även en ny förvaltningschef tillsättas. Britt-Marie Strandahl är anställd som tillförordnad på konsultbasis enbart på 40 procent. En heltidstjänst ska utlysas och rekrytering påbörjas. Strandahl har sitt uppdrag till 30 juni i år, men har fått en förfrågan om fortsättning. När en ny förvaltningschef kan vara på plats är omöjligt att säga, men förhoppningen är någongång i höst.

Mer läsning

Annons