Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liknande beslut har tagits förr

Kommunen anlitar en jurist för att avgöra hur man går vidare med Förvaltningsrättens dom att upphäva fullmäktiges beslut i val av kommunalråd.

Annons
Ödesfråga. Beslutet 12 november 2013 att välja Christina Johansson (M) till kommunalråd har upphävts av Förvaltningsrätten.

S har tillsammans med samarbetspartierna M och GL beslutat att låta juridisk expertis titta på Förvaltningsrättens dom.

– Det här är kniviga frågor. Nu kan vi också diskutera hur vi har gjort under årens lopp när det gäller val, säger kommunfullmäktiges ordförande Siv Sander (S).

Enligt Sander har liknande val gjorts många gånger tidigare. Personer som valts till kommunalråd, ordförande eller ledamöter till nämnder och styrelser har röstat på sig själva.

– Ingen har sagt att de avstår att rösta. Om domen gäller blir det bekymmersamt. Vi får ändra arbetsordning och kanske lägga om taktik, säger Sander.

Christina Johansson (M) har inga synpunkter på domen i sig. Men hon upplever en hetsjakt på sig själv som person.

– Jag utgår från att lagen ska gälla lika för alla, där även jag omfattas. Hällefors kommun har alltid gjort så här. Det betyder att alla val tidigare skett på felaktiga grunder. Men 2010, då dåvarande koalition gjorde sina val, var det ingen som ställde frågan om jäv eller att det var viktigt att följa lagen. Nu är det uppenbarligen viktigt, säger Johansson.

Tills frågan är helt utredd jobbar Johansson vidare som kommunalråd.

Beslutet i KF har upphävts

Jäv förelåg enligt Förvaltningsrättens dom när Hällefors kommunfullmäktige 12/11 2013 valde Christina Johansson (M) till kommunalråd på 80 procent. Christina Johansson och hennes make Kent W Johansson (M) deltog i röstningen.

Överklagan

gjordes av Vänsterpartiet.

Beslutet i KF

har upphävts av Förvaltningsrätten.

Förvaltningsrättens dom

kan överklagas i Kammarrätten.

Mer läsning

Annons