Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindholmstorpet kan bli en resurs

Lindholmstorpet ska kunna bli en oas i centrala Hällefors för alla åldrar och besökare. Idéer och tankar finns inom kommunen.

Annons
Central oas. Kultur- och fritidschef Anna Henriksen hoppas att Lindholmstorpet ska kunna bli en plats för umgänge och aktiviteter året runt.

För närvarande ligger tystnaden kompakt över Lindholmstorpet, som är igenbommat sedan en längre tid. I somras genomfördes ett stadsodlingsprojekt i torpets trädgård genom ett par studenter. Kanske var detta en inspirationskälla för Hällefors folkhögskola som hört av sig till kommunen med en önskan om att dra igång en sommarkurs 2014 där odling skulle vara en utgångspunkt för svenskundervisning för deltagare med invandrarbakgrund.

Anna Henriksen, kommunens kultur- och fritidschef, välkomnar alla idéer och tankegångar kring Lindholmstorpet. Själv har hon tillsammans med tjänstemän från andra förvaltningar inom kommunen en rad konkreta förslag till utvecklingsmöjligheter.

– Att vi jobbar tillsammans är en förutsättning. Vi är en grupp inom kommunen som har diskuterat och kan ge en del förslag. Därefter är det upp till politikerna att fatta besluten, säger Anna Henriksen.

Hon har i en presentation för bildningsnämnden tagit upp Lindholmstorpet och beskriver området som en oas där möten mellan människor och generationer kan bli verklighet.

– Allt är på idéstadiet och det rör sig inte om åtgärder som kräver stora kostnader. Det kanske kan bli ännu mera liv i rabatterna, med tanke på odlingsprojekten. Som i sin tur kan inspirera fler i samma eller andra tankebanor.

Det som finns kan utvecklas och göras bättre tror Anna Henriksen. Redan i dag finns en Mullestig som anlagts och används av Friluftsfrämjandet. Att ordna med lite bänkar och sittplatser i anslutning till den skulle vara ett lyft. En flitigt använd boulbana hör också till det redan befintliga.

– En lekplats för barn som byggs ut med lite träningsredskap för motionärer och utrustning till balansträning för äldre är en annan fundering. Vi kanske kan ordna en mindre bollplan som kan spolas till en isbana för de allra minsta på vintern.

Området ligger inte långt från Klockarhagsskolan och Lindholmstorpet skulle kunna vara en plats dit elever kan göra utflykter och förlägga lektioner.

– Det är ett kulturområde också, med en miljö från en annan tid, värd att dra nytta av, säger Anna Henriksen.

Parkeringen intill Lindholmstorpet är idag en anvisad plats för husvagnar och husbilar. Även den kan göras trevligare och mer attraktiv.

– Grillplatser kan anläggas, som kan vara till nytta för fler. Här kan också ordnas med sittplatser och skapas en trevligare miljö med buskar och annan växtlighet.

Anna Henriksens förhoppning är att Lindholmstorpet ska bli en större resurs för hela kommunen.

Lindholmstorpet

Lindholmstorpet överläts genom en gåva till Hällefors kommun 1973 av Billerud international AB. Detta i enlighet med en tidigare överenskommelse med Hellefors bruks AB. Uppgifterna har tagits fram av Hällefors kommunledning och finns dokumenterat i ett kommunstyrelseprotokoll från 2010.

Enligt hörsägen, uppgivet i samma protokoll, ska ett villkor för överlåtelsen ha varit att inga ombyggnationer framledes fick ske på fastigheten. Uppgiften har dock inte kunnat styrkas i några handlingar.

Lindholmstorpet hör till de äldre fastigheterna i Hällefors kommun. Förmodligen byggt i mitten av 1600-talet.

På senare tid har Lindholmstorpet fungerat som café. Under 25 år arrenderade Hällefors bandyklubb torpet där förutom café även hölls en del aktiviteter. Kontraktet sades upp av kommunen 2009.

Mer läsning

Annons