Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindholmstorpet ska bli odlingsplats och mötesplats

Nu ska det odlas i trädgårdsland på Lindholmstorpet. Skörden ska sedan delas kollektivt bland odlarna.

Annons
Projekt stadsodling Hällefors. Lindholmstorpet ska nu odlas upp i ett kollektivt trädgårdsodlingsprojekt. Amanda Kroon är en av initiativtagarna.

Ett stadsodlingsprojekt ska starta i Hällefors. Det handlar om trädgårdsodling i gemenskap. Stadsodling finns redan i en del andra kommuner, till exempel i Lindesberg och i Nora.

Initiativtagare är Amanda Kroon och Julia Rosén. Amanda studerar globala studier inriktning humanekologi på Göteborgs universitet och hon driver ett stadsodlingsprojekt med en skolklass i Göteborg. Julia läser design på Linnéuniversitetet och har gjort ett projektarbete för Växjö kommun om en ”grönare kommun”.

Nu ska Hällefors också bli lite mer en grön kommun är tanken.

– Vi startar en kollektiv trädgårdsodling där vi delar på resultatet. Och alla människor som vill får vara med, berättar Amanda.

- Med det här vill vi väcka intresset för lokal matproduktion, självförsörjning och samtidigt bygga en samlingsplats i Hällefors där folk träffas och där man kan lära känna nya människor.

Uppstart för projektet är lördag den 8 juni klockan 14-18 och alla som vill delta är då välkomna dit.

– Den som har fröer och jord får gärna ta med sig det. Allt vi kan få in till vår gemensamma odling behövs.

Under sommaren ska odlingarna förstås skötas. Dessutom finns ambitionen att ordna tematräffar och föreläsningar om hållbar utveckling. Tanken finns att mot slutet av sommaren kanske även starta en stadsodlingsförening i Hällefors.

Projektet kommer att få tillgång till Lindholmstorpets lokaler. Dessutom är en samverkan tänkt med andra aktörer, som till exempel studieförbund eller Friluftsfrämjandet. En ambition är också att projektet ska kunna ge ökad integration och kunskapsutbyte mellan kulturer.

Mer läsning

Annons