Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linjetrafiken styrs om

Rydellvägen kommer att stängas av för busstrafik. Efter en låsning i förhandlingar mellan Länstrafiken och bussbolaget Nobina går kommunen och Bergslagens miljö- och byggnämnd in och försöker hitta en lösning.

Annons
Trångt. Boende på Rydellvägen har protesterat mot att Länstrafikens linjetrafik går genom bostadsområdet. De har fått gehör och kommunen ska verka för att ett förbud införs.

Boende efter Rydellvägen i Hällefors har skrivit till kommunen och skickat med en namninsamling med anledning av den busstrafik som blivit ett faktum på deras väg.

– Vi inom kommunen känner till problemet sedan en tid tillbaka och har försökt få en lösning. Situationen är ohållbar. Bussar ska inte köra här, de utgör en trafikfara, ett miljöproblem och kör dessutom sönder vägen, säger Michael Friman, planeringssekreterare med ansvar för bland annat kommunens infrastruktur.

Friman förklarar att när Länstrafiken upphandlade om busstrafiken antogs anbudet från bussbolaget Nobina.

– Vad man har bortsett från är att Nobina i sitt anbud har valt den närmaste vägen från uppställningsgaraget och till busstationen. Det är Rydellvägen.

Länstrafiken har enligt Friman i diskussioner med Nobina försökt få en förändring, men inte lyckats.

– Då förhandlingarna gick i lås har vi trätt in. Vi har tvingats fatta beslut på tjänstemannanivå i frågan.

Kommunens önskemål är att vägen stängs av för buss i linjetrafik och kan också genomföra det enligt den lokala trafikstadgan. Detta har meddelats Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB, som ska fatta beslut i frågan.

– För säkerhets skull stängs vägarna ovanför Rydellvägen också av för linjebusstrafik. Vi vill att bussarna åker riksväg 63, Kyllervägen och Stationsvägen till busstationen.

BMB tar upp frågan den 26 januari eller 9 februari. Bergslagens kommunalteknik, BKT, sätter därefter upp skyltarna.

Mer läsning

Annons