Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsnödvändigt avtal för Hällefors

I väntan på ambulans, IVPA, måste bli en permanent i Hällefors anser politikerna. Nu uppvaktar de landstinget i frågan.

Annons
Med tanke på det geografiska läget för Hällefors, med det långa avståndet till sjukhus, anser ks-ordförande Annalena Järnberg att ett utökat avtal mellan Bergslagens räddningstjänst och Örebro läns landsting inom IVPA är självklart.

Bergslagens räddningstjänst, BRT, har sedan 2012 i avtal med Örebro läns landsting jobbat med IVPA, insatser vid bland annat akut hjärtstopp. Projektet löpte ut i oktober 2013, men har förlängts till 31 mars för utvärdering. Redan tidigare har en utvidgning diskuterats, att avtalet gäller också ofri luftväg och kraftig yttre blödning.

BRT verkar även i Värmland och ett utökat avtal med landstinget där är redan tecknat. Nu känner politikerna i Hällefors oro att landstinget i Örebro inte ska ställa upp på samma villkor. Kommunstyrelsen har beslutat uppvakta landstingsrådets ordförande i frågan, skriva till landstingsfullmäktige och sammanställa en motion.

– Vi går ut på bred front. Vore olyckligt om vi inte fick samma avtal som i Värmland. Det är samma förbund som verkar där som här. För våra invånare kan det vara livsavgörande, säger ks-ordförande Annalena Järnberg (S).

Anders Nilsson, BRT:s förbundschef, tror nuvarande avtal förlängs, men hoppas också på en utvidgning.

– Frågan har inte lyfts, men rimligt vore att samma avtal gäller i båda länen. Kunskap finns och kan göra skillnad.

Möte med landstinget sker i mars.

Mer läsning

Annons