Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdrottning krönt av en kung

Ljusdrottningen Amber Klaassen kröntes till Hällefors Lucia 2013 av bygdens egen skidkung Torgny Mogren.

Annons
Kung och drottning. En strålande kröning. Skidkungen Torgny Mogren såg till att Hällefors ljusdrottning Amber Klaassen fick kronan tänd.

En varm stämning fyllde Hällefors kyrka när kröningen av Amber Klaassen ägde rum. Komminister Karin Egebjer talade om den mångåriga traditionen där hedniska, kristna och italienska influenser smälts samman till det svenska luciafriandet av i dag.

– Här finns ett budskap, framhåller Karin Egebjer och berättar hur Lucia bar ljus i håret då hon besökte svältande fångar i mörka fängelsehålor och ville få med sig så mycket mat som möjligt.

Ljusen i Amber Klaassens krona tändes den här kvällen av Torgny Mogren. En kung och en drottning på samma arena.

Kvällen fylldes av ljus, värme och sång. Kyrkans ungdomskör Angels sjöng under ledning av Linda Örtlund-Skaret och tillsammans med Lucia och tärnföljet blev det en härlig musikupplevelse.

Efter uttåget ur kyrkan ska Amber och hennes tärnor ut och lysa upp tillvaron. Redan denna kväll begav de sig till Pihlskolans Nobelfest för sitt första framträdande.

På luciadagen är det ett fullspäckat schema som ska genomföras. Flickorna sprider då ljus hos gamla och sjuka, på arbetsplatser och i offentliga lokaler.

Arrangör för firandet är Hällefors-Hjulsö församling.

Ljusspridare. I dag på luciadagen finns Amber Klaassen med sitt tärnfölje ute bland människor för att sprida ljus och glädje. Tärnorna heter Emmy Rudfält, Hanna Zander, Evelina Sandström, Elin Adanko, Amanda Bengtsson och Clara Steén,

Mer läsning

Annons